Фейсбук Няма достатъчно лекари, няма достатъчно легла: крехките здравни служби на

...
Фейсбук
Няма достатъчно лекари, няма достатъчно легла: крехките здравни служби на
Коментари Харесай

Франс прес: Катастрофа, лекарите на Балканите са на ръба на пропастта

 Фейсбук Няма задоволително лекари, няма задоволително кревати: нежните здравни служби на Балканите са на ръба на пропастта с непрекъснатото увеличение на случаите на ковид, напомняйки на някои хаоса от войните през 90-те години. Страшният призрачен сън, медицинският неуспех започнаха да стават действителност в бедния район, който изначало удържа пандемията със строги противоепидемични ограничения написа " Франс Прес ", представени от Българска телеграфна агенция.

Лекар в Босна, поискал да остане неизвестен, описа на Агенция Франс Прес, че му е мъчно да лавира сред многочислените пациенти, чийто живот виси на косъм.

" Ситуацията ми припомня за войната и има заплаха през зимата да стане по-зле. Вършим работата на трима, в случай че не и на петима. “

Втората вълна е доста по-силна от тази напролет, напомняйки за дефицитите в медицинските системи, които страдат от липса на запаси, на лекари и медицински сестри, отпътували за Западна Европа.

От Западните Балкани има всеобща емиграция и особено емигрират добре образованите младежи, които бягат от безработицата, корупцията и от ниските заплати. От началото на рецесията през март са регистрирани над 10 000 смъртни случаи и съвсем половината от тях са през последния месец.

Няма места

Босна, Северна Македония и Черна гора са измежду десетте европейски страни с най-висока смъртност съпоставено с броя на жителите, съгласно пресмятане на Агенция Франс Прес.

Притиснати от икономическите ограничавания, държавните управления се отхвърлиха да върнат фрапантните ограничения, като постоянно избират да лимитират работното време на заведенията за хранене, питейните заведения и другите заведения. Още преди пандемията Балканите бяха измежду европейските страни с минимум лекари на глава от популацията съгласно Световната здравна организация. Днес медицинските ефективи са още по-намалени от болестта. В Сърбия общо 2000 медицински служащи са в самоизолация, а лечебните заведения са претъпкани.

" Никога не съм изпитвал нещо такова през кариерата си “, сподели с треперещ глас по телевизия Ен1 Раде Панич, ръководител на синдиката на сръбските лекари.

" Нямах място за пациенти, считани за по-леки от здравна позиция, нямах къде да ги трансферира “, споделя този анестезиолог, който работи в " алената зона “ в болница за лекуване на Ковид-19.

Контактите

В Белград към този момент няма свободни места в лечебните заведения и управляващите бързат да отворят две нови лечебни заведения. Косово, където дефицитът на лекари принуждаваше още преди рецесията жителите да отиват за лекуване в прилежащите страни, планува да трансформира тогавашни хотели в лечебни заведения.

Веприм Морина, 33-годишен треньор, бе върнат от болница в Прищина, откакто се срещна с вируса. " Лекарят ми сподели да си взимам медикаментите в къщи “, сподели той за Агенция Франс Прес.

Той съумял да откри и наеме здравна сестра у дома, както вършат мнозина от хората, които имат средства. За да получиш легло в болница, би трябвало да имаш " контакти “ и " доста шанс “.

В прилежаща Албания минимум 300 заможни пациенти отпътуваха да се лекуват в чужбина, особено в Турция, а медицинският престой коства няколко десетки хиляди евро. Правителството на Северна Македония принуди частните лечебни заведения да поемат част от работата, тъй като публичните лечебни заведения се препълниха.

" Става все по-тежко “, съобщи министърът на опазването на здравето Венко Филипче предходната седмица. Пред клиниките в Скопие фамилиите на пациентите носят храна и от време на време медикаменти.

" Катастрофа. Няма организация. Никой не дава отговор на телефона с часове “, споделя мъж, който се опита да получи информация за непосредствен. Медицинският личен състав се " бори, само че не може да прави всичко “.

В Инфекциозната клиника в Прищина, цялостна до краен лимит, фамилиите също оказват помощ. " Не е идеалният случай поради заплахата, само че огромен брой пациенти и дребен брой лекари задължават фамилиите да останат /с пациентите/ “, сподели Йехона Жития, която се грижи за болния си брачен партньор.

Хърватските лекари също предизвестиха за дефицита на личен състав и екипировка в писмо, подписано от шест професионални организации. Над 2100 заболели са приети в болница и системата ще " рухне “, в случай че тази цифра доближи 3000, предизвестиха те. Властите в района са притиснати сред здравната необходимост и нуждата да бъдат предпазени нежните стопански системи.

" Много сме небогати, с цел да наложим тотални ограничавания два пъти “, акцентира хърватският икономист Любо Юрчич.

В Босна съвсем всичко остава отворено – магазини, кина и спортни зали, страната не може да финансира ограничения в поддръжка на предприятията и техните служащи. Ясмина Смаич, началник на екипите, които се грижат за най-тежките случаи в болничното заведение в Тузла, би желала да се вкарат повече ограничения, тъй като се опасява от " пагубни последствия “.

Тя разпорежда всичките си очаквания на имунизациите.

" Ваксината ми дава вяра, в случай че бъде налична в не доста далечно време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР