Фейсбук Лични и фирмени авоари на Сотир Янков за 16,4 млн.

...
Фейсбук
Лични и фирмени авоари на Сотир Янков за 16,4 млн.
Коментари Харесай

Запорираха авоари за милиони на известен бизнесмен-комбинатор

Фейсбук Лични и фирмени активи на Сотир Янков за 16,4 млн. лева са запорирани от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) още през 2013 година, незабавно откакто Дон Портокал и останалите бяха задържани за данъчни закононарушения и пране на пари, сподели инспекция на “24 часа ". Мерките обаче са по реда на към този момент анулирания закон за лишаване в интерес на страната, прецизираха от комисията. Това значи, че с цел да се пристъпи към дело за конфискация, би трябвало да има влезнала в действие присъда против Дон Портокал поради данъчните закононарушения, в които е упрекнат. Наказателното дело в Пловдив обаче ще стартира на първа инстанция през май и не се знае по кое време ще завърши. По него Министерството на финансите търси други 5,4 млн. лева, с които е ощетен бюджетът от невнесен Данък добавена стойност.

“Част от обезпечителните ограничения върху недвижими парцели са вдигнати поради претенции на правосъдни реализатори ", споделиха от КОНПИ за настоящото положение на запорираното имущество на подсъдимия предприемач и компаниите му. Оказва се, че Дон Портокал ловко се възползва от обстановката. Още преди да бъде задържан, компаниите му за импорт и търговия с плодове бяха запорирани от банки. Причината е, че е спрял да обслужва заемите си. Така против тях стартират изпълнителни каузи. Имуществото на “Сотир Плод ", “Сотир Груп ", “Янков и сие " и още няколко сдружения се разпродава, с цел да се покрият задълженията към банките.

Най-апетитният парцел на Дон Портокал е хладилната складова база, където се съхраняват плодовете, импортирани от чужбина, преди да потеглят към комерсиалната мрежа в България. Базата е оповестена за обмен от частен правосъден реализатор за 8 млн. лева, само че няколко години никой не желае да я купи. Накрая се появява претендент - предприемачът Йордан Балабанов. Цената е 3,2  млн. лева Няколко месеца по-късно обаче той препродава парцела. Купувач е пловдивското сдружение “Глобал Транс Трейд ", а цената е с 600 хиляди лева по-висока. Собственик на “Глобал Транс Трейд " е Иван Пашев, другар на дъщерята на Дон Портокал. Преди него Мария Янкова беше гадже на някогашния народен представител от партията на Бареков Мартин Иванов-Данона.

Така парцелът, запориран от КОНПИ през 2013 година, се връща в ръцете на подсъдимия за данъчни закононарушения, само че посредством шурей му. Днес компаниите на Дон Портокал са оповестени в неплатежоспособност, само че търговията с плодове продължава приятелят на щерка му. Фирмата на Пашев се занимава и с превоз. Затова има и ведомствена бензиностанция, която е запечатана за малко от Национална агенция за приходите през февруари 2018 година

Сотир Янков, брачната половинка му Елена и щерка им Мария са подсъдими за данъчни закононарушения, компаниите им са в неплатежоспособност, само че Пашев е чист пред закона. По делото против тях и останалите 11 души в окръжния съд в Пловдив бяха разпитани спедитори и водачи, които работят за Янков. От показанията им излиза наяве, че той е плащал за доставката на плодовете, парите са били превеждани по сметки в чужбина, само че фактурирането е ставало в кухи компании. Те не са внасяли дължимия Данък добавена стойност по покупко-продажбите и по този начин за няколко години компаниите на Янков икономисали 5,4 млн. лева

Защитната теза на Дон Портокал е, че сдруженията, с които е търгувал, са регистрирани по Данък добавена стойност и не може да допуска, че не са внасяли налога. На правосъдно съвещание през 2013 година той споделя: “Самият факт, че българският съд е записал сдруженията и им е дадена опция да теглят данъчен заем, не може да ме накара да се колебая в тези сдружения. Разберете, че аз съм излъган сега. Бях сюрпризиран и отчаян, върших опити да се свържа с тях. Аз нямам контакт с тези сдружения. Ако докажете, че имам връзка с тях, съм подготвен да лежа в пандиза колкото кажете. Нима мислите, че ние, които вършим легален бизнес, бихме създавали връзки между тях, с цел да мамим страната, в която работим и живеем? ".

Един от подсъдимите дружно с Дон Портокал е Милко Велков от Пловдив. Той отсъстваше на съвещанието в сряда. Причината е, че по същото време Велков е бил на дело в спецсъда. Там е обвиняем по две каузи за данъчни закононарушения. Едно от тях е известно като делото на бандата на фактуристите с водач Петър Дзивев, а другото - с главатар Гроздан Токов.

Ролята на Милко Велков при фактуристите е същата, както и по делото против Сотир Янков. Той е направлявал кухи сдружения, регистрирани на безимотни роми и алкохолици. Те пък са издавали фактури на действителни компании и не са плащали Данък добавена стойност. Велков даже подготвял бягството си зад граница с паспорта на брат си. По време на арестите бил в болница, само че незабавно след изписването му е упрекнат. Част от другите подсъдими с Дон Портокал са притежатели на кухи компании, които са фактурирали доставките на плодове, само че не са плащали Данък добавена стойност. Това са Борислав Борисов, Живко Бабачев, Иво Илев, който се оказа в чужбина.

Името на Сотир Янков нашумя преди година по време на делото против някогашния народен представител Щерю Щерев. Той беше наказан условно за това, че нелегално е превел в чужбина 7 млн. лева Оказа се, че разнообразни предприемачи, измежду които Сотир Янков, са му давали пари кеш, а Щерев им вършел услуги като ги внасял по сметки на разнообразни сдружения зад граница. Освен със Сотир Янков Щерев е работил и с Гълъбин Боевски, наказан в Бразилия за трафик на кокаин, както и със брачната половинка на кокаиновия крал Матей Боев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР