Фейсбук Днес, 12 август, Фрапорт България официално положи подпис на Меморандум

...
Фейсбук
Днес, 12 август, Фрапорт България официално положи подпис на Меморандум
Коментари Харесай

От летище Варна отчетоха спад на трафика с 57%

 Фейсбук Днес, 12 август, Фрапорт България публично постави автограф на Меморандум за съдействие и партньорство с висши учебни заведения и други представители на локалния бизнес. Съвместната самодейност, ръководена от Община Варна, има за цел да подкрепи развиването на Варна като " Град на знанието “ и да обезпечи устойчиви връзки сред всички заинтригувани страни в общността, които посредством взаимни дейности са поели уговорката да ребрандират града, като го трансформират в съвременен, зелен и високотехнологичен в региона на превозът, туризма, медицината, ИТ и морската промишленост. 

Участие в формалната гала взе Димитър Костадинов, Директор на летище Варна, който в негово изявление показа " Въпреки, че годината и летният сезон са извънредно предизвикателни за летището, ние работим старателно и поставяме огромни старания да запазим значимата роля, която имаме в локалната общественост. Спазваме всички наложени правила и противоепидемични ограничения за да подобрим прекарването на пасажера и осигурим безвреден престой на летището. Въпреки, че спадът на трафика е забележителен -57% за летище Варна от началото на годината до края на м. юли и -73% за летищата Варна и Бургас дружно за същия интервал, ние сме оптимисти и още по-ангажирани да си партнираме с локалната общественост с цел да можем дружно да укрепим позицията, достъпността и свързаността на град Варна, като по този метод да осигурим дълготрайното развиване на града. “

Макар и регистрираният спад на пътническия трафик през летните месеци, броят на пасажерите на летище Варна набъбна от над 12 000 обслужени през май до над 31 хиляди през м. юни и над 103 хиляди предходният месец. На летище Бургас са обслужени над 1 500 пасажери през май, над 6 200 юни и над 121 хиляди предишният месец. 

През м. юли са осъществени общо 1 103 постоянни и чартърни полети, което е спад от -59% по отношение на предходната година. През същия месец са превозени над  24 700 пасажера с чартърни полети от/до: Австрия, България, Чехия, Германия, Литва, Полша, Русия и Украйна.

По брой пасажери Топ 10 ранглиста на дестинациите обслужени от Летище Варна през м. юли са: Германия, България, Полша, Обединеното кралство, Чехия, Нидерландия, Австрия, Белгия, Люксембург и Кипър.

На летище Бургас през м. юли са осъществени общо 1 160 постоянни и чартърни полети, което е спад от -78% по отношение на предходната година. През същия месец са превозени над  46 300 пасажера с чартърни полети от/до: Белгия, България Чехия, Дания, Германия, Литва, Холандия и Полша.

По брой пасажери Топ 10 ранглиста на дестинациите обслужени от Летище Бургас през м. юли са: Полша, Чехия, Германия, Обединеното кралство, България, Холандия, Украйна, Белгия, Дания и Австрия. 

“Предвид изменящите се равнища на заболеваемост в страната и рестрикциите от другите страни при пътувания от/до България e извънредно е мъчно да се създадат точни прогнози, даже и за настоящия месец, тъй като обстановката е извънредно динамична. Очаква се наклонността от месец юли да се резервира, с допустимо минимално усъвършенстване на спада на трафика поради новостартиралите 9 нови целогодишни дестинации на Wizz Air на летище Варна, " добави летищният шеф.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР