Февруарският провал бе особено болезнен, тъй като “Ракета 3.3 изпълняваше

...
Февруарският провал бе особено болезнен, тъй като “Ракета 3.3 изпълняваше
Коментари Харесай

УСПЕХ: Новата ракета на американската компания Астра достигна орбита!

Февруарският неуспех бе изключително мъчителен, защото “Ракета 3.3 ” изпълняваше задача по програмата “Елана ” на НАСА. 

Но през днешния ден нямаше никакви проблеми по време на полета, като изключим това, че в неговия край имаше напрежение, защото заради отдалечеността на ракетата от приемните антени наземното управление в началото не можа да откри дали трите комерсиални спътника за потребностите на частната компания Спейсфлайт Индъстрис са се отделили сполучливо. Потвърждението, че всичко е минало обикновено, дойде около час по-късно, когато спътниците бяха в обсега на наземните станции и стана ясно, че те излъчват радиосигнали от техните целеви орбити. 

Успехът е доста значим за Астра и за западната космонавтика. Това е единствената друга компания в Съединени американски щати с изключение на СпейсЕкс, която напълно работи по така наречен итеративен метод. Вместо да хаби дълги години в обмисляне и чертежи, компанията, по сходство на тази на Илон Мъск, изстрелва голям брой прототипи и се учи в ход. Това е класическата метода на Корольов – през 50-те и 60-те години на предишния век именитият руски конструктор по този метод основава първите орбитални носители Равносметката за Астра е следната: първата ракета бе унищожена още на стартовата площадка (на 23 март 2020 г.), а дебютният полет през септември 2020 година приключи с неуспех. Вторият и третият, надлежно на 15-ти декември 2020 и на 18 август 2021 година, също бяха спешни. Едва на четвъртия опит, на 20 ноември 2021 година, Астра пожъна триумф.

За страдание петата задача (на 10 февруари тази година) още веднъж бе спешна, само че към този момент през днешния ден, на 15-ти март, имаме нов триумф! И по този начин – без значение от компликациите за пет месеца Астра има два благополучни полета! Никоя друга частна компания не е успявала да се регистрира с такава успеваемост за такова малко време!

Ракетите на Астра са напълно американски, с американски ракетни мотори. Всяка “Ракета 3.3 ” е двустепенна, като на първата степен тя е оборудвана с 5 мотора “Делфин ” на керосин и О2 с електрически турбопомпи, а на втората има един усъвършенстван за работа във вакуум мотор “Етер ” на керосин и О2.

Следващите три полета на Астра ще са по поръчка на НАСА в границите на програмата “Тропикс ”, целяща проучване на механизмите, по които пораждат тропическите стихии. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР