Фестивалът Пловдив – древен и вечен“ привлича все повече и

...
Фестивалът Пловдив – древен и вечен“ привлича все повече и
Коментари Харесай

“Пловдив- древен и вечен“ забавлява и образова!

Фестивалът „ Пловдив – античен и безконечен “ притегля от ден на ден и все  по- атрактивни участници. За поредна година парк Лаута се трансформира в музей навън със средновековните лагери и занаятчийски работилници. Армии от разнообразни столетия в историята на града стартираха демонстрации на  зрелищни борби, като мериха сили и в стрелбата с лък.
Прочетете още
Стотици пловдивчани в границите на два дни претърпяха на бързи обороти хилядолетната история на Пловдив, с просвета, обичай и обичаи. 

 Над 200 участници от  България, Румъния, Сърбия, Хърватска, Русия, Украина, Латвия, Казахстан, Туркменистан се включиха тази година във феста.  Тази година станахме очевидци на гладиаторски борби на Римския стадион, рицари поздравиха персонално кмета на града, а идващите два дни в Лаута разпънаха лагери десетки сдружения за възстановки от всички краища на България. 

" Всяка година новите участници трансформират образа на фестивала. Тази година румънските гладиатори от Асоциация за културна история VIE ALBA IULIA (Античност) и Алфа и Омега с представители от Русия и Украйна (Средновековие) освен разнообразиха сюжета на фестивала, само че и пристигнаха със независима стратегия, която беше в положение да забавлява посетителите с часове без да загуби тяхното внимание " описа уредникът Красимир Джамбазов. 

Работата с деца и научния модул на фестивала тази година несъмнено бяха надградени съществено. Фестът в Лаута започва с осъществяване на Борис Апостолов и даровити деца музиканти. По време на пленера за деца и в поддръжка на млади надарени в програмата взе участие проф. Мичо Димитров от пловдивската опера.  Отделно най-малките гости можеше да опитат сами да изработят глинени съдове и други занаяти. Имаше опция, с позволение на родител, децата даже да се включат в проведено “нападение ” над участниците във фестивала. През цялото време на събитието имаше проведени игри, които редом с програмата за възрастни забавляваха децата. Научната част беше показана от доцент Джельова, която прочете дубликат на “История славянобългарска ” както е звучал в оригинал. Д-р Георгиева изнесе сказка за Филипопол през времето на кръстоносните походи и малко познатата история на Филипополското херцогство. За край на научния модул от 21:30 в събота беше излъчен филмът за  “Букелон, забравената цитадела ”, което прави съвсем 12 часа непрекъсваема фестивална стратегия. 

Мечтата на уредниците е фестивалът да излезе от Лаута и пловдивчани и туристите да могат да гледат гладиаторски борби измежду същински декори - на Небет тепе, на Форума, на Източната врата. " Това ще притегли доста туристи, историческите фестивали са едни от най- посещаваните в Европа ", разяснява Красимир Джамбазов и благодари на екипа, подготвил фестивала, Община Пловдив, всички участници и гости на " Пловдив - античен и безконечен ". 

Вижте забавни фрагменти от фестивала, запечатани от младите гении от DeLuxe Studio: 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР