Фестивал на сланината и греяната ракия се провежда през почивните

...
Фестивал на сланината и греяната ракия се провежда през почивните
Коментари Харесай

60 кг лук, 65 кг сланина и 1100 яйца: Как се прави бабина гозба в Априлци?

Фестивал на сланината и греяната ракия се организира през почивните дни в Априлци. В подбалканското градче са се събрали стотици хора.

Четирима баш майстори подготвят така наречен бабина манджа. „ Тази гозба е добре известна в Априлци. Бабината манджа се прави със сланина от наша локална порода свине. Те се хранят с коприва, картофи и тиква, с цел да стане месото им по-хубаво “, изяснява тегел готвачът Иван Пиров.

90% от посетителите са българи, които купуват деликатеса и млечни артикули без консерванти

Той разясни, че с изключение на 65 кг сланини в гигантския чорбаджийски тиган се задушават и 60 кг лук. Първо се запържвала сланината, с цел да си пусне мазнината. Лукът се задушавал в нея, а най-после се слагали 1100 яйца, разяснява основният готвач.

Снимка: bTV

„ Миналата година, когато готвихме за посетителите на фестивала, беше минус 18 градуса, а тази година е плюс 18 градуса. Много е топло. Миналата година си духахме си на пръстите, с цел да ги сгреем и да можем да бъркаме гозбата. Тази година обаче времето е с нас “, сподели и различен от готвачите, който също се споделя Иван.

В идващите дни ще се организира спортно дефиле

Той е безапелационен, че за Априлци манджата със сланила, лук и яйца е традиция. Рецептата се предава от потомство на потомство. А тази година готвачите ще подготвят близо 1000 порции от нея, с цел да могат всички гости на фестивала да я опитат.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР