Фестивал на фестивалите, чийто домакин е музеят на открито Етъра

...
Фестивал на фестивалите, чийто домакин е музеят на открито Етъра
Коментари Харесай

Вкусните фестивали до края на годината

Фестивал на фестивалите ", чийто хазаин е музеят навън " Етъра " край Габрово, показва традициите, свързани с храната в разнообразни елементи на България. Проявата е тази събота и неделя - 22 и 23 юни и съответствува с честванията на празника на билките Еньовден.

Програмата планува полемика на тематика " Храната – взор към обичайното и природосъобразното ". Включени са уредници на кулинарни празници от разнообразни места на България, базар с демонстрации и дегустация на храни и ястия.

Ето лист на кулинарните фестивали, планувани до края на годината, чиито уредници ще вземат участие в празника в " Етъра ", за които " Дневник " съумя да събере информация.

Голямото тошевско село Спасово още веднъж ще бъде хазаин на Празник на хляба, житото и Добруджа на 27 юли.
Събитието обичайно се организира след края на жътвата и има за цел да покаже благосъстоянието, раждащо се на най-плодородния чернозем.

Великотърновското село Никюп се готви за VІІ-то издание на Фестивала на динята на 4 август. Проявата се е утвърдила като радостен летен празник за локалните хора - със занимателни игри, шествие с динени фенери, карвинг демонстрации и надяждане.

Международен кулинарно-фолклорен фестивал " Банатски вкусотии – традициите на моето село " ще се състои за 8 път в плевенското село Асеново на 11 август . Идеята се ражда след посещаване на читалищни дейци от селото в унгарският град Козард. Целта на фестивала е разпространение и предпазване на кулинарните обичаи на другите обитаеми места и етноси, показани в кулинарни изложения и демонстрации онлайн, както и представянето на локалния фолклор посредством национални носии и фолклорни осъществявания.

Фестивал на чушките, доматите , обичайните храни и занаяти ще има в пловдивското село Куртово Конаре в края на втората седмица на септември - 8-ми и 9-ти. Първият фестивал на най-използваните в българската кухня зеленчуци се е състоял през 2009 година и от този момент всяка година събира многочислена аудитория.

Фестивалът на домашната ракия и рок музиката " Ракия-магия " се организира в село Ганчовец, община Дряново през септември . Идеята за фестивала се ражда при снимането на документален филм в селото. След това " Ракия-магия " се трансформира в предстоящо събитие за жителите на с. Ганчовец и покрайнината, както и за всички ценители на най-българското пиво и на блус и рок музиката, се споделя в уеб страницата на общината. Над 50 определени домашни ракии се състезават за влиятелното първо място и обичайна премия – 50 литрово буре. С жури професионално се правят оценка качествата на ракията, като се дефинират 10 финалисти. От тях, на втори кръг се избират първо, второ и трето място, като на състезателите се връчват влиятелни награди и грамоти. За първи път се организира през 2008 година.

Панаирът на царевицата е вписан в тазгодишния културен календар на община Исперих за 1- 5 октомври. Очакват се възстановки на ритуали, работилница за деца и царевични игри, както и конкурс за мис Царевичка и мистър Царевичко.

Майстори-сладкари и любители-кулинари ще се заемат с произвеждане на тиквеници на 13 и 14 октомври в Севлиево. Празникът на тиквата в града има своята традиция и запаметяващи се достижения - през 2007 година дължината на тиквеника е достигнала 198 метра, а на идната - 209 метра.

Старозагорското село Голямо Дряново е хазаин на Национален фестивал на ореха. Фестът се организира през октомври под патронажа на на Националната асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове. Орехът от десетилетия е в бита на жителите на село Голямо Дряново. Смята се, че тук се е намирал най-старият орех на Балканския полуостров на възраст от 500 години, в чест на който, през 1965 година е издадена пощенска марка. Тук, в Голямо Дряново, се намира един от най-големите орехови масиви от български сортове, ситуирани на повърхност от над 2500 декара.

За октомври е плануван и фестивалът " Гозбите на Добруджа ", чийто хазаин е силистренското село Сребърна. Автори на домашни гозби се състезават за най-сполучлива рецепта. Според изявления в медиите през предходната година като най-успешни са били оценени сиромашката манджа и сиромашкият самун - образец за това по какъв начин хората са оцелявали и в годините със слаба годишна продукция.

Празник на еленския бут към този момент е традиция в едноименния град и тази година ще се състои сред 26 и 28 октомври 2018 година за седми път. Провежда се всяка последна събота на месец октомври, като концепцията е да се възроди една позабравена остаряла традиция – Еленският събор по Димитровден. Не се помни по кое време обратно във времето еленските балканджии са разкрили рецептата за тази вкусотия, само че сигурно се знае, че е неповторим, апетитен и издирван в цялата страна, се споделя в уеб страницата на туристическия ръб на града. Пресъздаването на остаряла еленска традиция връща загатна за пърлене на прасе над ров – обред, в който вземат участие единствено мъже.

Датата на Празника на картофа в Самоков към момента не е оповестена откакто градът го провежда за пръв път предходната година след прибирането на реколтата. Очаква се, че ще се организира през октомври. Празник на картофите ще има и в Клисура на 26 октомври , а проявата е с дълга традиция и през тази година е 32-рото й издание.

" За да сте здрави и засмени, яжте божествен ябълки от Хрищени " - това е мотото на селския Празник на райската ябълка , който тази година ще се организира за 12-ти път в средата на ноември . Райската ябълка е най-известният знак на старозагорското село. Дървета с оранжевия плод има допълнително от 150 къщи в селото. Според историческите данни първите 16 дръвчета донесъл в Хрищени през 30-те години на предишния век, локалният духовник Николай, който бил другар с основния овощар на Борис ІІІ. Плодът е доста потребен за профилактика на сърдечносъдови болести, а също така забавя отслабването на зрението и стареенето на кожата, настояват уредниците.

Годишният празничен календар приключва с Празник на пелина в старозагорското село Змейово. Той се организира всяка година в уикенда преди Коледа. Събира производители, които оферират свои разновидности на рецептата, а специалисти правят оценка продукцията по пивкост, цвят, мирис, прозрачност. Всички останали гости просто се любуват на дъхавата напитка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР