Феручо Ламборгини започва кариерата си с производство на тракторна техника,

...
Феручо Ламборгини започва кариерата си с производство на тракторна техника,
Коментари Харесай

Стремеж за конкуренция създава топ автомобил

Феручо Ламборгини стартира кариерата си с произвеждане на тракторна техника, само че опциите му в бизнеса доближават нови върхове поради желанието за победа. Италианецът желал да изкара на пазара съвършения модел автомобил. Идеята му била продуктът да бъде по-мощен и по-комфортен от колите на Енцо Ферари. Така на 30 октомври 1963 година инженерът Феручо основал първия сериен автомобил от марката " Ламборгини ". За емблема избира своя зодиакален знак - Телец.

В началото на 60-те Ламборгини имал няколко компании, в това число за произвеждане на хеликоптери и винарни. Можел да си разреши да кара редица скъпи коли. В персоналния му гараж имало " Мазерати ", " Мерцедес ", " Ягуар ", несъмнено, и няколко типа " Ферари ". Феручо познавал колите в детайли с техните най-малки елементи. И във всяка кола, която имал или до която се докосвал, намирал дефекти.

Според сина на Феручо Ламборгини, един ден татко му отишъл при своя другар Енцо Ферари, с цел да се оплаче от качеството на съединителя на неговото Ferrari 250 GT. Енцо го отпраща с благопожелание да продължи да се занимава с трактори, тъй като нищо не схваща от спортни коли. Ламборгини ядосано му отвърнал, че ще му покаже по какъв начин се прави състезателен автомобил. Върнал се във фабриката си, разглобил трансмисията на своето Ferrari 250 GT и видял, че съединителят е от същата компания, която доставя и неговите трактори със съединители. В складовете си открива част, която пасва на автомобила му, и по този начин си взема решение казуса.

Когато Феручо стартира да прави своите коли, той взима в екипа си надарения инженер Джото Бидзарини, разработвал преди този момент V-образен 12-цилиндров мотор за Ferrari. Ламборгини решил първата му кола да е с подобен мотор. Искал от майстора Бидзарини да направи машината даже по-добра.

Първият автомобил модел 350GTV е подготвен и показан на 30 октомври на ревю в Торино през 1963-а. Но тогава возилото не е изцяло приключено. Според клюки мястото, отделено за разполагане на мотора, било запълнено с керемиди, защото този модел е направен за малко време.

Продажбите стартират година по-късно и в границите на един календар са купени 130 броя. Следващият модел е 400GT. Третата кола е Lamborghini Miura, която печели надпревари за спортни коли против тези на Енцо Ферари.

През 1972 година по време на международната петролна рецесия Феручо Ламборгини продава своя цех и стартира да се занимава с лозарство. През годините притежателите на компанията се сменят, като през 1987 година е купена от Уолтър Крайслър, който я задържа до 1994 година. Днес марката Ламборгини е владеене на " Фолксваген ", която е под крилото на " Ауди ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР