Ferrari за 30 млн. долара оглави парада на трофейните автобижута,

...
Ferrari за 30 млн. долара оглави парада на трофейните автобижута,
Коментари Харесай

Ferrari за 30 млн. долара е най-скъпото автобижу на търговете в Монтерей

Ferrari за 30 млн. $ оглави парада на трофейните автобижута, продадени в Седмицата на колите в Монтерей, оповестява CNBC.

Общата сума на продажбите на над 1200 автомобила на пет търга в Монтерей и Пебъл Бийч, доближи 397 млн. $, което е втората най-висока сума за търговете съгласно Hagerty, застрахователна компания за типичен коли.

Въпреки това продажбите означават 16% спад по отношение на миналогодишната рекордна сума от 473 млн. $.

В композиция с поредицата от разочарования на търга, резултатите демонстрират, че инфлацията, по-високите лихвени проценти и нестабилните цени на финансовите пазари поставят спирачки на пазара на типичен коли.

" Охлаждането на пазара, което следим през последните 15 месеца, най-сетне доближи до търговете в Монтерей, откакто предходната година имаше едва въздействие ", се споделя в отчет на Hagerty.

Класическите коли са измежду колекционерските активи с най-лоши резултати през 2023 година, съгласно нов отчет на Knight Frank. Стойността им е спаднала със 7% тази година, до момента в който цената на творбите на изкуството се е повишила с 12%, сочат данни на Knight Frank. Стойностите на бижутата и часовниците също са се нараснали.

Възходът на уеб страниците за онлайн търгове ускорява натиска върху търговете на типичен коли онлайн, които се трансформират в известна опция на събития за продажби като Монтерей.

Продажбите в онлайн аукционния конгрес Bring a Trailer доближават 841 млн. $ през първата половина на 2023 година, съгласно данни на компанията. Общо онлайн търговете за колекционерски коли са привлекли към 1,9 милиарда $ предходната година, което е малко под 2,4 милиарда $ от търговете онлайн, съгласно Hagerty.

Най-зрелищният неуспех на търга стана Ferrari 250 LM от 1964 година, продадено от RM Sotheby's. Очакваше се автомобилът да бъде продаден за сума сред 18 и 20 млн. $. Но най-високата оферта обаче доближи единствено 17 млн. $, акцентира CNBC.

Ferrari California Spyder от 1960 година също не беше продадено на търга, като най-високата цена доближи 8,25 млн. $. От RM Sotheby's оповестиха, че автомобилът е продаден по-късно на частна продажба след търга. Аукционната къща не разкрива цената.

Най-скъпият автомобил също падна под упования диапазон. от 1967 година за 30,25 млн. $, което го трансформира в четвъртото най-скъпо продадено Ferrari в историята. Въпреки това, предстоящата продажна цена беше над 40 млн. $, а наддаването за автомобила беше едва.

Някои специалисти настояват, че Монтерей и цялостният пазар на типичен коли може би страдат от прекомерно огромното предложение.

По-възрастните колекционери, изключително от поколението на бейби взрива, стартират да продават цели сбирки с напредването на възрастта и не е ясно дали новата вълна от по-млади колекционери има вкус за сходни класики или избира по-модерни коли от 90-те и 2000-те години.

Ето кои станаха най-скъпо продадените коли на събитието:

Ferrari 412P Berlinetta от 1967 година – продадено за 30,25 милиона $ от Bonhams

412P е шосейна или " потребителска версия " на фамозните спортни коли 330 P3 и P4 на Ferrari.

Първоначално са конструирани единствено два броя 412P Berlinetta, а Ferrari преустройва още два 330 P3 в 412P.

Продаденият автомобил е вторият от истинските модели 412P, слязъл от заводската линия и взел участие в надпревари на най-високо равнище.

Jaguar XKSS Roadster от 1957 година – продаден за 13,2 милиона $ от RM Sotheby's

XKSS всъщност е модифициран спортен автомобил, откакто Jaguar се отдръпва от надпреварите след края на сезона през 1956 година

Компанията взема решение да трансформира своите спортни коли D-type в пътнически коли за клиенти, като прибавя пътническа врата и отбрана от атмосферни въздействия.

Jaguar създава единствено 25 такива автомобила. 9 от тях са унищожени от пожар в завода, тъй че остават единствено 16, което ги трансформира в един от най-големите титли в света на класическите коли.

Ferrari 250 GT SWB Coupe от 1962 година – продадено за 9,5 милиона $ от Gooding & Company

250 GT SWB Berlinetta печели победи в Льо Ман и Себринг, както и в голям брой други надпревари в Европа.

Между 1960 и 1963 година Ferrari създава единствено 165 броя SWB Berlinetta. Според Gooding този автомобил е в " удивително автентично положение ", защото в никакъв случай не е бил реставриран.

Намирането на Ferrari в толкоз положително положение, без съществени реставрации, е огромна необичайност, което усилва цената му, добавя CNBC.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР