Фермерите в Нова Зеландия са изправени пред потенциален нов данък

...
Фермерите в Нова Зеландия са изправени пред потенциален нов данък
Коментари Харесай

Нова Зеландия ще облага с данък газовете на кравите, за да се бори с изменението на климата

Фермерите в Нова Зеландия са изправени пред евентуален нов налог – върху газовете, който техните животни създават.

Както Vice оповестява, министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предложи новия налог като метод за битка с изменението на климата в страната.

 Cow female black white

Може да наподобява необичайно, само че селското стопанство в действителност е отговорно за съвсем половината от парниковите газове в Нова Зеландия, като доста количество метан се създава от излъчванията на добитъка – в това число кравешки газове.

„ Предложението ще подтикне новозеландските фермери да поведат света в намаляването на излъчванията, предоставяйки си конкурентно преимущество и подобрявайки нашата експортна марка “, твърди Ардърн.

Според ABC News обаче фермерите не са толкоз запалени по новия налог, колкото законодателите.

Всъщност Федерацията на фермери – главната лобистка група на селскостопанската промишленост в Нова Зеландия – споделят, че новият налог „ ще раздра червата на хората от дребните градове в страната “.

„ Нашият проект бе да оказваме помощ на фермерите да се занимават със земеделие “, споделя президентът на Федерацията Андрю Хогард. Новият налог, прибавя той, вместо това ще ги накара да продават фермите си „ толкоз бързо, че даже няма да чуете кучетата да лаят откъм гърба в камиона, до момента в който профучават “.

Членове на консервативната партия ACT също се опълчват на налога, потвърждавайки, че той в действителност ще утежни въглеродните излъчвания, като реалокира земеделието в други страни, които са по-малко ефикасни в тази посока.

От икономическа позиция също земеделието е солидна промишленост в Нова Зеландия, изключително млечните артикули. Селското стопанство в действителност е толкоз голямо, че броят на кравите в страната е двойно по-голям от броя на хората — 10 милиона крави на популацията от 5 милиона.

Един огромен минус на налога обаче е, че фермерите в Нова Зеландия могат да отнесат евентуална загуба от 5% от общата си облага.

„ Ако се приложи този налог, ще се появят доста хора, за които това е прекалено много и пречи на способността им да имат заслужен живот “, споделя Хогард. „ Просто от ден на ден и повече цели общности спираловидно ще изоставят бизнеса и ще се обезлюдяват, в действителност. “

Големият брой добитък в страната води до опасения по отношение на екологичните вреди от метана и азотния оксид, открити в урината на животните.

И до момента в който препоръчаният налог може да е първият подобен върху излъчванията от добитъка, той идва като част от по-голям световен акцент върху парниковите газове, създадени от фермите.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР