Фермерът Стефан Говедарски, който опита да убие съседа си Иван

...
Фермерът Стефан Говедарски, който опита да убие съседа си Иван
Коментари Харесай

Фермерът, стрелял по свой съсед в Раковски, пледира невменяемост, пострадалият обижда “на майка“

Фермерът Стефан Говедарски, който опита да убие съседа си Иван Гълев в Раковски през днешния ден за следващ път се изправи пред Окръжен съд-Пловдив. В залата той беше доведен в инвалидна количка, като нито за момент не подвигна главата си. В съда участва и потърпевшият Иван Гълев, който е конституиран като частен обвинител и цивилен просител. Той е предявил иск към Говедарски за 90 хиляди лв., за породените му вреди след стрелбата. Свадата сред двамата датира от 2018 година, а още от началото на процеса, Говедарски непрекъснато е по лечебни заведения и лечебни заведения.

На днешното правосъдно съвещание беше прибавен и нов амбулаторен лист, който ще бъде привързан към доказателствения материал по делото. Той е от посещаване на Говедарски при невролог от 21.02 тази година.

Страните се съгласиха да бъде даден ход на делото, като стана ясно, че то ще протече по общия ред. Адвокатите на Говедарски желаеха преустановяване на наказателното произвеждане с оглед влошеното здравословно положение на 78-годишния мъж. Те също по този начин пледираха изменение на мярката в по-лека. В момента фермерът е под домакински арест от три години и половина.

Говедарски е диагностициран със съдова деменция и неведнъж е припадал и е губил схващане в последните месеци.

При излагането на настояванията на отбраната на Говедарски, потърпевшият Иван Гълев „ избухна” и изрече нецензурни слова по адрес на комшията си и го напсува " на майка ", за което беше предизвестен от арбитър Веселина Семкова, че при идващ сходен изблик ще бъде санкциониран. Скандал имаше и отвън правосъдната зала, като Гълев още веднъж нападна с остри реплики съфермера си и роднините му.

Гълев възрази върху настояването за смяна на мярката, като изрази безпокойство, че Говедарски ще продължи с отмъщението си.

След малко заседание, магистратите решиха, че няма съображение за прекъсване или преустановяване на процеса и назначиха петорна съдебно-медицинска и психична експертиза за установяване на положението на Говедарски.

След чуването на движимостите лица, процесът ще продължи по общия ред. С оглед на наложената мярка, магистратите решиха, че са налице законови предпоставки за смяна.

Заради неприятното здравословно положение на Говедарски и непрекъснатата потребност от посещаване на лекари, както и дългият интервал на домакински арест, съдът взе решение да промени мярката му в подписка. Решението може да бъде обжалвано в 7-дневен период, пред по-висша инстанция. Следващото съвещание е планувано за началото на месец април.

Как се стигна до правосъдната сага?

Говедарски живеел в Раковски, като стопанисвал дребна плантация, състояща се от двор и икономически здания. Там отглеждал крави. Той имал позволение за огнестрелно оръжие – револвер „ ЧЗ – Чешка збрьовка 75В “ и муниции за него. Пострадалият Гълев също живеел в Раковски и отглеждал крави във плантация, покрай тази на обвинения. През лятото на 2018 година, сред двамата избухнал спор, тъй като Гълев освободил пастира си, който работел и за двамата и почнал самичък да извежда на паша животните си. Не поискал обаче да вземе кравите на обвинения. Говедарски недоволствал, тъй като считал, че Гълев оставял животните да пакостят в региона на фермата му. Кравите от време на време бутали оградата или влизали в равнищата с люцерна. Двамата постоянно си разменяли обидни реплики и се карали.

На 2 октомври 2018 година Говедарски обърнал няколко ракии. Видял, че по оградата му отново има провали и предположил, че са от кравите на Иван. Излязъл от фермата си, като взел със себе си револвера с 11 патрона в пълнителя. Към 18 часа видял, че Гълев прибира кравите си към своята плантация. Обвиняемият го пресрещнал и му споделил, че ще го убие. Извадил от кобура оръжието си и блъснал с него два пъти по лицето Иван, като му предизвикал контузни рани. Фермерът бързо се обърнал и тръгнал да се отдалечава по пътя. Опитвал се да набере тел. 112, с цел да потърси помощ. В този миг обвиненият се прицелел с оръжието по него. Стрелял няколко пъти и три пъти го улучил. Макар и прострелян, Гълев продължавал да върви. Тогава обвиненият решил да го простреля в главата с последния патрон, само че не го улучил. Според събраните доказателства по делото, Говедарски изстрелял 11 патрона. След това тръгнал към своята плантация. Жертвата се строполила на земята, само че траяла да набира 112.

На място пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалият бил откаран в болничното заведение, където му е оказана незабавна лекарска помощ, с помощта на която е избавен животът му. Говедарски бе арестуван под „ домакински арест “. Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в което е упрекнат, е от 10 г.до 20 година „ отнемане от независимост “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР