Фермер в Литва трябва да изгаря за отопление на дома

...
Фермер в Литва трябва да изгаря за отопление на дома
Коментари Харесай

Фермер се топли със зърно, излизало му по-евтино от дървата

Фермер в Литва би трябвало да изгаря за отопление на дома си овеса, който отглежда като фураж за овцете си, и пшеницата, употребена за подготвяне на самун, откакто цената на дървените пелети внезапно скочи след нашествието на Русия в Украйна, оповестява Българска телеграфна агенция.

Тъй като вносът на дървени артикули от Русия и нейния съдружник Беларус беше неразрешен заради наказания, пелетите, които Петрас Вайтелис употребява за отопление, скочиха до 600 евро за звук, над три пъти повече от предходната година.

Тъй като цената, на която е могъл да продаде зърното, е била съвсем същата, Вайтелис е сметнал за най-разумно да го изгаря за топлота.

" Аз съм фермер, тъй че сърцето ме боли, когато върша това. Изгарям самун за гориво. Роден съм да отглеждам зърно за самун, за храна, само че икономическата рецесия ме кара да върша това ", описа Вайтелис пред Ройтерс във фермата си в Азуолайчай, село в централна Литва.

Той е открил, че овесът е най-хубавото зърно за изгаряне в печката, разбъркан с дървесни пелети, с цел да поддържа пламъка. През най-студените зимни дни счита да добави и пшеница, която е по-калорична.

" Ще би трябвало да продам 6 тона овес за 1 звук дървени пелети. В подобен случай, кой простак би горил дървесни пелети, а не овес? ", разяснява Вайтелис, допълвайки, че овесът бил предопределен за овцете му, по тази причина ги заклал рано.

Недостигът на дървесина и дървесен чипс стартира при започване на тази година, когато вносът беше неразрешен, и тази обстановка може да продължи и след непосредствената рецесия заради времето, належащо за развъждането на дърветата.

Голяма част от оставащите доставки на дървесен чипс бяха продадени в Западна Европа, защото растящите цени на газа усилиха търсенето на различни горива, изясни Вайдас Йонутис, началник на търговията на балтийската борса за биогорива " Балтпул " (Baltpool). Той добави, че дефицитът е толкоз изострен, че в този момент изгарят по-качествена дървесина, която предходната година би се употребила за изработката на мебели.

" Цените към този момент са се нормализирали и виждаме вложения в дърводобивната индустрия, които ще усилят предлагането. Но ще отнеме 2-3 години, с цел да дадат резултат, и не мисля, че дървеният чипс в миналото ще стане толкоз на ниска цена, колкото беше преди нашествието ", заключи Йонутис.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР