Фердинанд, Борис III и Симеон - Ватиканът не позволява децата

...
Фердинанд, Борис III и Симеон - Ватиканът не позволява децата
Коментари Харесай

Драмите на българските царски сватби

Фердинанд, Борис III и Симеон - Ватиканът не разрешава децата им да са православни, а Търновската конституция ги задължава
През 2002 година Калина е първата царска щерка от 6 века, която се омъжва в България

Вече 93 години в фамилията на Симеон Сакскобургготски няма женитба с принц или принцеса от кралски генезис. Последната венчавка с жена със синя кръв е на татко му цар Борис III с Йоана Савойска, щерка на италианския суверен, на 3 октомври 1930 година Преди това дядо му Фердинанд е взел за брачна половинка принцеса Мария Луиза Бурбон-Пармска, чийто татко е монарх на Парма и Пиаченца (държава, която след това влиза в границите на Италия). Вторият му брак е с принцеса Елеонора от немския княжески жанр Ройс.

Бившият български премиер прекъсва тази традиция,

като през 1962 година се венчава за доня Маргарита Гомес Асебо, която е щерка на маркиз, екзекутиран дружно с майка ѝ при започване на гражданската война в Испания. Техните четирима синове и щерка също не подписват брак с принцеси или престолонаследници.



Но пък княгиня Калина е първата царска щерка, която подвига женитба в България след 600 години спиране. Преди нея народът ни е виждал церемонията на Кера Тамара, щерка на цар Иван Александър и сестра на Иван Шишман, и диктатор Константин, само че няма непокътнати свидетелства за празненствата. Сестрата на цар Борис III – Надежда, напуща България с татко си Фердинанд и се омъжва в Германия за принц Албрехт Ойген декор Вюртемберг.

" За пръв път от 6 века женим тук царска щерка ", радват се събралите се самоковчани, когато на 26 октомври 2002 година любимката на Симеон Калина се венча за своя фаворит - мореплавателя и странник Китин Муньос, в параклиса в " Царска Бистрица ", издигнат особено за задачата



Двамата са се срещнали 3 години по-рано в бар в Мадрид посредством на испанския бонвиван Алваро де Маричалар.

Той е зет на принцеса Елена, сестрата на сегашния испански крал Фелипе.

Естествено, след това е поканен на сватбата в Боровец дружно с над 300 посетители от аристократични семейства от целия свят. Те идват с рейсове от летището в София и в деня преди церемонията преглеждат сергиите в курорта и си избират български сувенири. Домакините ги гощават с обичайни ястия - баница, самоковски зелник, качамак, кисело мляко и айрян. Сакскобургготски персонално обяснявал на своите родственици и другари кое какво е и кои усети си отиват.

Калина също популяризира националните фолклорни претекстове. Избрала е рокля с български шевици от всички географски области и сама е измислила модела. Тоалетът е приключен със сребърни пафти.

Тъй като младоженците не са православни, венчавката е в специфична шатра извън до параклиса, тъй като католическият канон го разрешава. Вечерта празненството продължава в хотел " Рила ". Танците са открити по аристократична традиция с валс - царят с Калина и Китин с доня Маргарита.

Пиронът в програмата е осъществяването на хор " Аква Делия " с песента " Хубава си, моя горо ". А в ролята на диджей се появява дъщерята на Херберт декор Караян Арабел.

72 години по-рано, когато народът гледа сватбата на цар Борис III и принцеса Йоана Савойска, обичаите са много по-консервативни. Дълго време младият монарх търси метод да получи позволението на папата, защото той е православен, а тя – католичка. В тези години това е сериозен проблем. Баща му Фердинанд е отстранен от църквата, тъй като е кръстил сина си не по католическите догми, а Борис знае, че Търновската конституция на България го задължава престолонаследникът да изповядва православната религия.

Владетелят прави предложение за брак

на Йоана в деня на сватбата на брат ѝ – престолонаследника Умберто. Междувременно търси поддръжката на папския нунций в София – монсеньор Анджело Ронкали, бъдещият папа Йоан XXIII, който е благоразположен към брака сред италианската принцеса и българския цар. Правителството на Андрей Ляпчев и митрополит Неофит, старши член на Светия синод, са дали единодушието си.

Борис е изискал позволение и от крал Виктор Емануил III, като чака от него шифровано известие, с цел да разгласи годежа в деня, в който се навършват 12 години от възцаряването му – 3 октомври 1930 година Уговорката е тъст му да напише, че книгата се е получила. Телеграмата идва чак в късния следобяд. Тя гласи: " До Соколски, София, Двореца. Радостен съм да изпратя книгата през днешния ден. Моля, отговори дали ще я публикуваш на 3-ти или в различен ден, с цел да го направя в същия ден. Подпис: " Вуйчо ". "

Така годежът е разгласен по едно и също време в София и в Рим на 4 октомври. Но страховете, че консервативните среди ще се опълчват на католическата женитба, остават, защото царят предлага дата 18 октомври, а тъст му желае отсрочване.

В последна сметка венчавката е на 25 октомври в италианския град Асизи по избор на булката. Тя категорично упорства да няма обилни декори. " Не гримирайте Асизи ", споделя младата принцеса. Затова църквата " Свети Франциск " е без гирлянди, дамите са със затворени деколтета и съвсем без бижута.

На церемонията идва бащата на младоженеца – Фердинанд, както и посетители от кралски семейства, 135 публицисти отразяват събитието. Италия им е конфигурирала телефонна мрежа, с цел да предават до медиите си.

Младоженците са благословени по католически бит и се подписват. След това отпътуват с транспортен съд за България и дебаркират в Бургас, където са посрещнати с клаксоните на локомотивите на гарата. Оттам се придвижват до София с царския трен, където са посрещнати с топовни гърмежи и звън от камбаните на всички столични църкви.

Софийският митрополит Стефан е измислил гала, която да не изглежда като втора женитба.

Посреща младите пред храм " Св. Александър Невски " със златен потир, завежда ги доникъде на храма и прочита молитва за благословение и ги причастява. След това се насочат към царския престол през олтара, където клирът отслужва тържествена литургия.

През 1933 година се ражда дъщерята на фамилията Мария Луиза, а през 1937 година – престолонаследникът Симеон, чиято женитба провокира същите проблеми като при родителите му. Той е православен, а тя - католичка. Но за негово благополучие в оня миг папа е тогавашният нунций в София, оказал помощ на татко му да получи единодушието на Ватикана. Церемонията се състои през 1962 година

Сакскобургготски живее отвън България, защото е изпъден дружно с майка си и сестра си от комунистите след референдума през 1946 година Именно фактът, че е в Испания, го среща с доня Маргарита Гомес Асебо. Когато отпътува да учи във Военната академия във Вали Фордж в Съединени американски щати, научава, че тя също ще бъде там на посетители на своя другарка. Изпраща ѝ покана за бала на учебното заведение, само че в това време бъдещата му жена към този момент е в Япония. Срещат се още веднъж идващото лято в Мадрид и вземат решение да се оженят.

Симеон знае, че при брак сред католик и човек с друга религия Ватиканът изисква документално заричане, че децата им ще бъдат кръстени по католически бит. А той продължава да съблюдава условията на Търновската конституция синовете му да са православни, въпреки комунизмът да е в разгара си и да няма никакви признаци в миналото да се завърне на трона у нас.

Бъдещият министър председател се съветва с юрист, който открива, че към този момент е имало сходен

казус на нарушаване на католическото условие.

През 1938 година в Япония губернатор шинтоист се е оженил за католичка, без да е обещавал нищо за религията на децата си, с помощта на локалния католически свещеник.

Същото изключение се случва и през 1961 година Испанският крал Хуан Карлос се сгодява за гръцката принцеса София, която е православна.

Така Симеон и Маргарита честват сватбата си цели три пъти. Първата е на 14 януари 1962 година, когато е същинската венчавка от отец Албендеа, изповедник на белгийския крал, родственик на царя. Булката носи тиарата на свекърва си Йоана. Бижуто е подарък от татко ѝ - италианския крал Умберто, който също е в пропъден като племенника си. Второто празненство е на 20 януари в Лозана, когато подписват цивилен брак пред кмета. И третата е в църквата във Веве, Швейцария, където церемонията е по православен бит. Отслужена е от митрополит Андрей Нюйоркски, който също е в заточение като Симеон, дружно с съветския архиепископ в Швейцария.

Първородният им наследник Кардам към този момент без никакви проблеми бе венчан в православната черква в Мадрид през 1996 година за своята годеница Мириам де Унгрия. Тя носи тиарата на баба му Йоана, която е подарък от краля на Италия Виторио Емануеле. Така

Борис Сакс Кобург получава правото да бъде кръстен в православната религия,

с цел да продължи традициите по Търновската конституция.

Същото бижу като Мириам носи на сватбата си и друга от снахите на царя – Росарио Надал, която се омъжва за княз Кирил през 1989 година И той е православен, само че това към този момент не е никаква спънка. По нейно предпочитание тържеството е в католическия параклис в двореца на остров Палма де Майорка.

Така че когато пазителят на династията реши да се ожени, за него няма да има никакъв проблем да избере брачна половинка от каквато и да е религия. Много е евентуално обаче тя да носи тиарата на прабаба му Йоана, както всички царски снахи.

Сима Владимирова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР