Ферарио Спасов пое школата на Ботев Пловдив на 26-ти март

...
Ферарио Спасов пое школата на Ботев Пловдив на 26-ти март
Коментари Харесай

Ферарио Спасов: Най-добрите юноши от Пловдив трябва да играят в Ботев

Ферарио Спасов пое школата на Ботев Пловдив на 26-ти март 2019 година. В края на сезона експертът даде обстойно изявление за клубния уебсайт на „ канарчетата “, в което показа концепциите си за развиването на „ жълто-черните “ гении, както и измененията, които ще наложи в академията на пловдивчани.

- Изминаха два месеца откогато застанахте отпред на школата на Ботев. Какво е първото Ви усещане от „ жълто-черната “ академия?

- Това, че се съгласих да поема школата на Ботев, е огромна отговорност и предизвикателство за мен. Първите ми усещания са, че имаме чудесни условия за подготовка на младите ни футболисти. Това, което е направено тук, дава отговор на всички условия ние да имаме положителни тимове, добра селекция и добра подготовка. Имаме добре готови треньори, във всеки един тим има много надарени футболисти. На базата на тези усещания и моя опит в детско-юношеския футбол, ние ще развием една нова тактика, която ще наложим през идващия сезон.

- За този къс интервал към този момент изпитахте насладата от спечелването на два от най-значимите титли в детско-юношеския футбол в България - Елитната юношеска група до 17 години и Купата на БФС при набор 2005. Важни ли са трофеите и успехите за школа като Ботев?

- Това са хубави моменти, когато печелиш и си преди всичко. Забравяш за напрежението, натоварването, спечелването на един трофей осмисля цялата година, цялата подготовка на треньорите, състезателите и родителите, които поддържат децата си. Оттук нататък би трябвало да съм явен - желая оптимално от всички тимове да реализират резултати. Спечелването на един трофей дава самочувствие на децата. Освен това, на нас ни дава опция да привчелем други футболисти от други места, които желаят да бъдат част от триумфите на Ботев. Няма от мен да чуете, че резултатите нямат значение. Не. Те имат доста огромно значение. Затова съм сложил като цел на треньорите да се гони постоянно първото място и продобиване на Купата. Защото единствено при слагането на такива условия можем да забележим дали треньорите се оправят в тази среда, кои играчи могат да реагират. Защото не е съществено да нямаме условия към децата и когато влезнат в мъжкия футбол да желаеме победа във всеки мач. Това няма по какъв начин да стане, по тази причина ще желая от всяка една възраст да търси оптималното в представянето си.

- Вече са ясни измененията в треньорския състав на детско-юношеската школа на Ботев. Какво докара до тяхното налагане?

- Наведе го преструктурирането, за което към този момент загатнах. Направихме много събирания и взехме решение, че би трябвало да обединим тимовете в Елитните групи. По метода, по който е структуриран мъжкия тим. Трябва да следваме този модел, да разполагаме с задоволителен брой футболисти, а не да се задъхваме в безмислени мачове, които не оказват помощ за израстването на самите тимове. Ще следваме тактическата скица на първия тим, без значение кой е треньор. В елитните групи U19 и U17 ние би трябвало да се движим по стратегия, която е извънредно близка като натоварвания, условия и тактическа скица до мъжкия тим. За да може да бъде преходът по-плавен и по-безпроблемен, а не да се изпитва този огромен стрес, който го следим. Но това не е проблем единствено за Ботев, а като цяло за прехода от юношеския в мъжкия футбол. Убеден съм, че при вярно структуриране на тимовете и на подоготовката, до една година много съществено ще имаме наличие освен в детско-юношеския футбол, а там където е най-важно - в мъжкия тим.

- В продължение на няколко сезона бяхте част от школата на Литекс, когато „ оранжевата “ академия бе в най-силните си години. Ще взаимствате ли някои от концепциите, които бяхте наложили в Ловеч?

- Точно това са концепциите - преструктурирането, което следва. Със Стефан Яръмов, който сега дава отговор за школата на ЦСКА, ние поставихме тъкмо тези основи и изквания в Литекс. Създаването на тимове, които са по модел на мъжкия тим. С нужната селекция и в двете направления - както привличане на футболисти, по този начин и освобождението на тези, които треньорите преценяват, че би трябвало да се разделим с тях, с цел да имат късмет да играят на други места. Аз мисля, че този модел е верен, тъй като за тези години излязоха извънредно качествени състезатели от школата на Литекс.

- Ботев разполага с най-хубавите условия за подготовка на юноши в България. Виждате ли измежду актуалните юноши футболисти с задоволително гений за мъжкия тим на „ канарчетата "?

- Ако би трябвало да съм справедлив - това към този момент по-скоро е предпочитание на почитателите и управлението тези млади играчи да получат изява в първия тим. Но преходът е доста сложен, изостава се кондиционно и механически. Когато отидат в първия тим и бъдат подложени на натоварвания се вижда, че доста от младите футболисти не устоят и не могат трайно да се настанят в мъжкия футбол. На нас ни следва доста работа, тъй като първият тим не е даденост, би трябвало да се завоюва мястото в него. Трябва да си подготвен кондиционно, тактически, механически, с цел да може освен да подпишеш контракт, а да имаш наличие в първия тим. Осмислянето на цялата работа в академията е какъв брой футболисти ще заиграят в първия тим.

-В Ловеч успяхте да развиете футболисти като Александър Цветков, Антон Недялков, Илия и Георги Миланови, Кирил Десподов, Кристиян Малинов. Каква е повода за сложния преход от юношеския към мъжкия футбол?

- Аз само управлявам този развой, доста са значими треньорите, които се занимават с младите футболисти. В Ловеч и тук разполагаме с доста качествени треньори, само че те би трябвало да покачат самите условия. В Ловеч ние променихме условията към футболистите и по тази причина нямаше текучество в треньорите, те доста ясно знаеха какви са нашите условия. Поставяхме ясни и разбираеми послания и за две години и половина излезе една доста огромна група от надарени играчи, освен тези, които споменахте. С вярно преструктуриране и подготовка и най-много с потенциала на самите треньори се реализират резултати. Условията, организацията и хората, които се занимават с детско-юношеския футбол в Ботев, подготвят тук да реализираме същите резултати. И аз ще съм праволинеен и пореден това да се случи и тук.

- Един от най-големите проблеми на детско-юношеския футбол в България са прекомерните упоритости на някои родители. Как ще се справите с този проблем?

- Родителите нямат информация какво се случва. Това е другото нещо, което ще променим. Ще вършим наставнически срещи, те няма да са чести, само че е напълно обикновено при започване на подготовката и шампионатите треньорите да дават информация на тези родители, а не те да черпят информация от това, което виждат. По един метод наподобяват нещата, в случай че те се обяснят от експерт, родителите в случай че имат въпроси да ги задават в напълно естествен тип. Всеки си гледа детето от личната позиция, само че когато треньорите обосноват това, което са създали, аз мисля, че тогава контактът с родителите ще бъде по метода, по който би трябвало да бъде. Родителите са фактор, който аз не мога да подцени, само че работата с тях и информацията, която те получават, е доста дребна и това би трябвало да се усъвършенства.

- Предстои лятната подготовка на тимовете, наясно ли сте по какъв начин ще протече тя?

- Наясно сме с датите и местата, където вероятно ще бъдат тимовете. Това, което ще изисквам от треньорите, ще е в кондиционно отношение да бъдем безкомпромисни. Има доста деца, които механически са доста добре, само че огромните ни запаси са в кондиционно отношение. Тактиката към този момент е работа на самите треньори, схемата на първия тим ще предопредели тактиката, по която ще се готвим.

- Как стои въпросът със селекцията в детско-юношеската школа на ПФК Ботев Пловдив?

- Работата на нашите селекционери Трифон Пачев, Митко Младенов и Наско Пашев се вижда. Постоянно имаме информация за деца, които влизат в нашето полизрение и се притеглят. Ботев е клуб, който би трябвало да генерира най-хубавото от пловдивския футбол и най-хубавите юноши от Пловдив би трябвало да играят в Ботев. На този стадий виждам една неустановеност в родителите, само че мисля, че самото име Ботев би трябвало да генерира най-хубавото. Всички би трябвало да работим в тази тенденция - че тук децата ще се усещат най-добре и ще имат най-хубавата вероятност за развиване.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР