Фенове и полицаи пострадаха при днешния протест срещу ръководството на

...
Фенове и полицаи пострадаха при днешния протест срещу ръководството на
Коментари Харесай

Ранени фенове и полицаи и водни оръдия при протеста срещу БФС

Фенове и служители на реда пострадаха при днешния митинг против управлението на Българския футболен съюз в София. В акцията, която започва малко след 17:00 часа в региона на Националния стадион „ Васил Левски “ в София, вземат участие към три хиляди последователи от столицата и от страната, предава Българска телеграфна агенция.

Запалянковците, които главно скандираха „ Оставка “ и обидни квалификации към Българския футболен съюз и към президента Борислав Михайлов, също по този начин изпяха националния химн и няколко възрожденски песни. Ултрасите използваха и пиротехника и димки. Сред протестиращите са някогашните футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и някогашният селекционер на националния тим на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев, видя кореспондент на Българска телеграфна агенция. Към множеството на улица „ Гурко “ и улица „ Любен Каравелов “, където главно са почитателите на Левски, се причисли и група маджарски ултраси.

Привържениците на ЦСКА, които са най-многобройни и се събраха на Орлов мост, закрепиха транспарант с „ Оставка. 18 години стигат “ на един от пилоните, визирайки интервала на ръководство на президента на БФС Михайлов.

Третата група ентусиасти се събра на кръстовището на булевардите „ Цар Освободител “ и „ Васил Левски “ при Софийския университет, което също беше затворено за придвижване.

От полицията оповестиха за Българска телеграфна агенция, че в първия час митингът минава в границите на естественото и произшествия няма, само че в следствие след 18:20 часа ултраси, множеството от които с маски на лицата, започнаха да хврълят разнообразни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по служителите на реда, които бяха ситуирани пред Националния стадион на улица „ Гурко “. От жардармерията на няколко пъти приканиха с мегафон почитателите да се успокоят, само че това не се случи и униформените използваха водното оръдие, с цел да прекратят ексцесиите. В помощ на чиновниците на реда беше докарано и второ водно оръдие, а служителите на реда използваха мощ и разпръснаха множеството. При безредиците пострадаха чиновници на реда и почитатели. Има и задържани. Нанесени бяха вреди на паркирани коли в региона и на инфраструктурата.

Исканията на събралите се ултраси са за незабавна оставка на Борислав Михайлов и на цялата администрация на централата и насрочване на ексклузивен Конгрес до февруари 2024 година, на който да бъде определено ново управление.

За защитата на мероприятието са ангажирани към 1600 служители на реда от Столична дирекция на вътрешните работи. Служителите на реда затвориха подстъпите към стадиона още в ранния следобяд, като придвижването на моторни-превозни средства по бул. „ Евлоги Георгиев “ в региона пред стадион „ Васил Левски “ е спряно и се пропущат единствено рейсовете на градския превоз.

Малко след 17:30 часа ентусиастите на ЦСКА дойдоха на Орлов мост и придвижването там беше спряно.

Организаторите на митинга приканиха събитието да премине спокойно, като на него всеки български почитател да изрази мнението и позицията си със викания, транспаранти, флагове и позволена пиротехника, спазвайки законите на Република България, без нарушение на разпоредбите и експанзия против органите на реда.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР