Феномените на национално ниво са крайстоличните джуджета Божурище и Елин

...
Феномените на национално ниво са крайстоличните джуджета Божурище и Елин
Коментари Харесай

Докато областта се топи: Община Родопи е единствената, коя...

Феномените на национално равнище са крайстоличните джуджета Божурище и Елин Пелин, които имат мощна локална стопанска система и положителни условия за живот, привличащи доста към този момент някогашни софиянци   

 

Община " Родопи " се трансформира във феномен, като се подреди измежду петте по-малки общини в страната, нараснали популацията си сред двете преброявания. Тя е и единствената в област Пловдив, която пораства, въпреки и единствено с 0,3% за 10 години, демонстрират данните от статистиката. На другата прекаленост е община Лъки, която за същия интервал е изгубила близо една четвърт от популацията си (отрицателен приръст от 23,4%). 

На национално равнище най-вече нови поданици са привлекли двете най-развити общини в периферията на София - Божурище и Елин Пелин. От една страна, те имат мощна локална стопанска система и логистика, а от друга, дават опция с по-добри условия за живот и повече пространство за замогнали се към този момент някогашни поданици на столицата. Сходен образец е пловдивската община " Родопи ", а забележителен растеж се следи и в Несебър, където е съсредоточена забележителна част от туристическата промишленост на Бургаска област.

Данните от Национален статистически институт сочат, че популацията на община " Родопи " при преброяването през 2011 година е било 32 602 души, а 10 години по-късно то към този момент е 32 689 души. Статистиците регистрират 0,3% приръст на популацията за 10 години за община " Родопи ". 

Според кмета на община " Родопи " Павел Михайлов позитивният приръст се дължи първо на стратегическото разположение на общината, както и на изискванията, които администрацията основава с направените вложения.

" Увеличението е в последните три години. Даже за 2020 година, съгласно статистиката на Национален статистически институт, община " Родопи " е преди всичко по машинален приръст на популацията в цяла България в безусловно число ", изясни Михайлов.

И посочи, че обитаемоте места, които са пораснали най-вече, са Марково, Белащица, Първенец, Брестник и Цалапица. Само за 2 години да вземем за пример Марково е повишено с над 1200 души. 

" Хората избират да живеят на село, на умерено и в къща. Някои строят мечтания от тях дом именно  при нас, тъй като не желаят да живеят в панелните блокове. Това е истината. И защото напоследък се вижда, че има огромни вложения в общината - единствено тази година  вършим 50 нови улици и над 10 млн. лв. се влагат в  улична инфраструктура, хората започнаха да купуват остарели къщи, да ги ремонтират или желаят да строят нови. Те виждат, че общината се развива,  става една от най-хубавите за живот в България. Разбира се, близостта до Пловдив също оказва въздействие ", счита Михайлов. Според него профилът на хората, които избират да се реалокират от огромния град в дребната община, е междинната класа, хората, които имат малко по-големи финансови благоприятни условия да си купят парцел на село, защото се вижда, че цените на парцелите в селата от Родопската яка бележат растеж. 

Те избират да си построят мечтания дом в община " Родопи " и поради съществуващата бърза транспортна връзка с огромния град. И не на последно място община " Родопи " е желана, защото и природата е по-благодатна, счита кметът. " Имаме планина, зеленина, има реки, има по-чист въздух, тъй като в Пловдив е смог и това се вижда. А никой не желае да живее в такива условия. Освен това лятото е по-хладно при нас ", изяснява Павел Михайлов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР