Федерацията на транспортните работници към КТ Подкрепа подготвя протест с

...
Федерацията на транспортните работници към КТ Подкрепа подготвя протест с
Коментари Харесай

Служители от градския транспорт в София заплашват със стачка и готвят протест - Булевард България

Федерацията на транспортните служащи към КТ " Подкрепа " приготвя митинг с недоволства, свързани със заплащането на водачите в столичния градски превоз.

От синдиката упрекват кмета Васил Терзиев, че не е спазил съглашение за съдействие. Съгласно него през тази година би трябвало да се изготви и вкара бонусна система за заплащане на водачите в столичния авто- и електротранспорт.

Тъй като това към момента не се е случило транспортните служащи ще излязат на митинг пред Столична община, плануван за 9 октомври. Ако настояванията им не бъдат задоволени те заплашват и с ефикасна стачка, която евентуално би засегнала градския превоз.

" Ще предприемем тази първа стъпка. След това ще се предприеме и следваща - за прекъсване на градския превоз, т.е. за осъществяване на ефикасна стачка ", сподели пред БНР Иван Кирилов, ръководител на Федерация на транспортните служащи към КТ " Подкрепа ".

По думите му администрацията на кмета желае да отсрочи въвеждането на бонусната система за 2025 година, с което съгласно Кирилов ще се замести " вероятно бъдещо нарастване на главните заплати ".

Той изяснява, че от Столична община се оправдават за по-бавните дейности с това, че не могат да обезпечат 3,3 млн. лева за въвеждането на бонусната система. Една от аргументите е, че страната дължи пари на градския превоз.

" Оправданията са, че не може да обезпечи 3 300 000 лева, тъй като толкоз коства до края на годината. Поради това, че страната дължи пари, че няма актуализация на бюджета; че съгласно него сега надали не не е толкоз неотложно ", добавя Кирилов.

През януари тази година работещи в столичния градски превоз също стачкуваха. Основното им искане беше 30% нарастване на заплатите. Това обаче беше мъчно за реализация, защото финансите на общината не можеха да го покрият. В последна сметка митингът спря след съглашение за нарастване на заплатите с 15% от 1 март.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР