Федералното правителство ще спаси най-големия си газов доставчик от фалит,

...
Федералното правителство ще спаси най-големия си газов доставчик от фалит,
Коментари Харесай

Германия национализира енергийния доставчик Uniper

Федералното държавно управление ще избави най-големия си газов снабдител от банкрут, като го национализира Целият избавителен пакет ще коства на страната към 30 милиарда евро, в това число към този момент предоставеното финансиране през последните месеци Публичните разноски за справяне с енергийната рецесия в Европа към този момент доближават половин трилион евро
Германското държавно управление контракти национализирането на енергийния снабдител Uniper в опит да избави най-големия вносител на газ в страната и да предотврати срив на енергийния бранш. Компанията беше изправена пред риск от банкрут поради високите цени на газа и спрените от Русия доставки. Целият избавителен пакет ще коства на страната към 30 милиарда евро, като тя ще стане притежател на 99% от Uniper.

Германското държавно управление ще придобие 56-те % на досегашния мажоритарен притежател, финландската Fortum, на цена от 1.70 евро за акция, което ще коства към 480 млн. евро. Допълнително ще бъдат инжектирани 8 милиарда евро в капитала на Uniper. Държавата към този момент има 30% в изпадналата в усложнения енергийна компания, който беше добит през юли като част от първичния избавителен пакет за 15 милиарда евро. Очаква се договорката да бъде завършена до края на годината, като немският държавен заемодател KfW ще даде в допълнение финансиране. Главният изпълнителен шеф Клаус-Дитер Маубах сподели, че съглашението ще разреши на компанията да извършва ролята си на основен систематичен енергиен снабдител. Акциите на Uniper през днешния ден се намалиха с 24%, а тези на Fortum скочиха с към 14%.
Реклама
Планът основава ясна конструкция на благосъстоятелност, която ще подсигури Uniper, а по този метод и енергийните доставки към фирмите, публичните ютилити услуги и потребителите, се споделя в на Федералното министерство на стопанската система. На Fortum ще бъде изплатен заем от 4 милиарда евро, като компанията ще бъде освободена и от гаранция на същата стойност, която беше предоставила като притежател на Uniper по-рано тази година. Експозицията на страната към Uniper включва и съществуваща кредитна линия от 13 милиарда евро от KfW. Общият избавителен пакет ще коства на държавното управление към 30 милиарда евро съгласно известия в немски медии.

Uniper беше най-големия европейски вносител на съветски газ, само че изпадна в риск от банкрут, откакто Кремъл първо понижи, а след това напълно спря доставките на горивото по " Северен поток 1 ". Това принуди компанията да купува по-скъп газ на спот пазара, с цел да извършва договорите си. Предприятието регистрира загуба от над 12 милиарда евро за първото полугодие, главно от активността си с газ. Загубите евентуално ще надвишават 18 милиарда евро тази година, пресмята Bloomberg Intelligence.

Рискът от дефицит на газ е главно терзание за страните в цяла Европа. Публичните разноски за ограничение на рецесията в Европейския съюз, Англия и Норвегия се пресмятат на половин трилион евро съгласно мозъчния концерн Bruegel.
Ще последват и други компании
Национализацията на Uniper е единствено една част от по-мащабен проект на немското държавно управление за преодоляване на енергийната рецесия в най-голямата европейска стопанска система, която от десетилетия разчиташе главно на доставки от Русия. Държавата е в напреднал стадий на договаряния за вдишване на контрола върху други два огромни доставчика на газ - VNG AG и Securing Energy for Europe (бившата Gazprom Germania).
Реклама
Спасителният пакет още веднъж повдигна въпроса за планувания от държавното управление на Олаф Шолц налог за потребителите на газ, посредством който да се финансират затруднените енергийни компании. Мярката беше посрещната с отрицание в обществото, а най-големият бенефициент от постъпленията щеше да е точно Uniper. Неофициално немският министър на стопанската система Реоберт Хабек споделя, че държавното управление евентуално ще се откаже от налога.
Свързани публикации Германия завършва ерата на енергийната дружба с Русия 19 септември 2022, 12:27 Някои европейски енергийни компании са на ръба на оцеляване, до момента в който други са във напредък 16 септември 2022, 12:38 Планът на Европейски Съюз: таван на цените на тока, премахване на корупцията и Украйна в общия пазар 14 септември 2022, 17:32 Европейски Съюз готви незабавни ограничения за ограничение на растящите цени на тока 30 август 2022, 16:33 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР