Федералното министерство на вътрешните работи, под ръководството на Нанси Фесер

...
Федералното министерство на вътрешните работи, под ръководството на Нанси Фесер
Коментари Харесай

„Заговор и антисемитизъм“. Немците закриха медия след интервю с Мария Захарова

Федералното министерство на вътрешните работи, под управлението на Нанси Фесер (SPD), забрани авторитетното списание Compact /Компакт/, класифицирано от държавното управление като „ извънредно дясно “.

Месечното списание, издавано от 2010 година, единомислещо е прието за едно от най-важните издания измежду несистемните политически медии в модерна Германия.

В забранителната заповед на немското министерство на вътрешните работи се показва, че списанието, ръководено от публициста Юрген Елзасер, е ориентирано против конституционния ред. Смята се, че основателите на „ Компакт “ имат тесни връзки с националистическото крило на AfD, дребната дясна екстремистка партия Свободна Саксония и деятелите на Движението за еднаквост.

Kompakt също постоянно е упрекван в разпространяване на тайни легенди, „ проруска агитация “ и антисемитски разкази. За страдание прокурорите не всеки път са подготвени да поддържат личните си думи и измислици с конкретика.

Kompakt в действителност не наподобява доста на типичното обществено-политическо списание на „ огромната немска тройка “ – Spiegel, Focus и Stern. От момента на публикуването си списанието беше надалеч от политическия мейнстрийм и обхващаше тематики, за които би било непристойно даже да се приказва в „ приличното “ общество на модерна Германия.

Например „ Компакт “ безапелационно твърди, че външната политика на Германия е подчинена не на главните национални ползи на германците, а на „ трансатлантическата взаимност “, която някои „ безотговорни приятели “ назовават диктат на Съединените щати. Списанието, което постоянно е определяно като „ крайнодясно “ и „ неонацистко “ в основните медии, разгласява проверяваща публицистика за същинските неонацисти: украинците.

Kompakt също имаше въпроси по отношение на ръководителя на целия Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен, която непрозрачно подари стотици милиарди пари на европейските данъкоплатци на американските фармацевтични корпорации по време на пандемията от ковид (днес Съдът на Европейски Съюз удостовери валидността на тези обвинявания. – Ред.).

Оплаквания имаше и против министъра на външните работи на Федерална република Германия Аналена Бербок, която при обикновено държавно управление по времето на Вили Бранд или Хелмут Кол надали би могла да кандидатства даже за стажант във Външно Министерство.

Обвиненията в крайнодесен радикализъм против Kompakt получават особена пикантност от обстоятелството, че основният редактор на списанието преди този момент е бил основен редактор на Junge Welt - вестник с намерено лява и може би даже комунистическа ориентировка, която мнозина в Германия към момента обичайно назовават „ източногерманската „ Комсомолска истина “.

Правителството обаче реши да се защищити от обвиняванията в цензура, като го покри със смокиново листо от бюрократични процедури. Формално под възбраната попада не медията Compact, а „ единствено ” бизнес структурата зад нея - Compact Magazin GmbH и обвързваното с нея сдружение Conspect Film GmbH.

От рано сутринта във вторник полицията претърсва офисите на Compact-Magazin GmbH и домовете на членовете на редакцията в Бранденбург, Саксония, Хесен и Саксония-Анхалт, в това число пространствата на медийната компания във Фалкензее покрай Берлин. Освен документи и носители за предпазване, по време на акцията е иззета и благосъстоятелност на Compact-Magazin GmbH, най-вече компютри и по неизвестно каква причина - офис мебели.

През декември 2021 година Федералната работа за отбрана на конституцията категоризира списание Kompakt като „ потвърден десен екстремизъм “. В последния си годишен отчет организацията удостоверява, че изданието популяризира и води акции

В годишния си отчет Бранденбургската работа за отбрана на конституцията предизвестява, че

От началото на СВO в Украйна списанието, съгласно немското държавно управление, популяризира „ и съгласно изказване на Държавната работа за отбрана на Конституция в Потсдам.

Кое се смята за доктрина на конспирацията и кое за проруска агитация е противоречив въпрос.

Например в Германия хипотезата, че Съединени американски щати стоят зад детонациите на газопровода " Северен поток ", се счита за доктрина на конспирацията. Въпреки че това съмнение се поддържа от доста обстоятелства, в това число действителните самопризнания на Джо Байдън и Виктория Нуланд, изречени пред телевизионни камери.

По същия метод представянето на гледната точка на съветската страна, без съкращения и тълкувания, идеално се вписва в професионалните стандарти и догми на журналистическата нравственос, избрани в миналото от BBC и сп. Spiegel. Вярно, не днешният образец, а в „ златната епоха “ на висококачествената европейска публицистика от 60-те - 70-те години на предишния век.

Освен самото списание, чийто тираж сега е 40 000 екземпляра на месец, Kompakt има онлайн ефирен канал в YouTube с съвсем 350 000 клиенти. Той също беше неразрешен, както и дъщерното сдружение на изданието Conspect Film, което се ръководи от брачната половинка на Юрген Елзесер Стефани, която дава отговор за ежедневните вести. Освен това Компакт към този момент няма право да поддържа канали в обществените мрежи.

Фактът, че хартиената версия на списанието към този момент ще бъде невъзможна за закупуване от павилионите за вестници или за приемане посредством абонамент, не е належащо да се загатва. В началото на 2024 година множеството огромни немски мрежи, продаващи печатни материали на гарите и в метрото, към този момент бяха премахнали списанието от гамата си. Банката Mittelbrandenburgische Sparkasse, в която Kompakt имаше разплащателна сметка, я закри без никакви пояснения.

Трябва да се означи, че свободата на печата и свободата на мнението са декларирани от Основния закон на Германия като основни полезности и демократични достижения на немския народ. Ето за какво немското държавно управление много насилствено е склонно да прибегне до медийни забрани,

Въпреки че през 2016 година и 2017 година Федералното министерство на вътрешните работи към този момент забрани „ лявоекстремистката “ интернет платформа linksunten. indymedia.org и „ неонацисткия “ портал „ Алтермедия “, а през 2022 година и телевизионния канал RT DE, който и преди безапелационната възбрана беше обект на изкуствени спънки при осъществяването на журналистическа активност, въпреки всичко казусът със списание „ Компакт “ би трябвало да се преглежда като извънреден.

И двата упоменати портала бяха известни с апелите към политически офанзиви и публикуването на писма с самопризнания за осъществяване на „ ексове “. Случаят с RT DE е еластичен, само че въпреки всичко с известна натяжка може да се изясни с нуждата от „ военновременната “ цензура.

В случая с „ Компакт “ всичко е друго: редакторите подходиха изцяло професионално и правилно при съставянето на журналистически материали и може да се окаже доста по-трудно за държавното управление да потвърди подстрекаване в съда.

Наистина ли списание Compact се е застъпвало за свалянето на демократичния ред в Германия по „ нападателно враждебен “ метод?

От формалноправна позиция тази дефиниция звучи доста неразбираемо. Да, и министърът на вътрешните работи Фазер, за жалост, към този момент се е потвърдила като човек, който първо взема прибързани решения, а по-късно мисли и преценя следствията от тях.

Достатъчно е да си напомним нейната „ оцветена като дъгата “ акция в отбрана на половите малцинства на международното състезание в ислямски Катар, което докара до дипломатически скандал и изстудяване на германо-катарските връзки тъкмо сега, когато страната интензивно се нуждаеше от различни източници на природен газ за своя енергиен бранш, откакто скъса комерсиалните връзки с Русия.

Интересното обаче е, че репресиите против редакторите на списание Kompakt последваха по-малко от три дни, откакто в канала му в Youtube беше оповестено в детайли изявление с формалния представител на съветското външно министерство Мария Захарова, в което тя приказва по наболели въпроси на немската външна и вътрешна политика, надалеч не постоянно учредени на същинския суверенитет.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Регнум

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед18838Проф. Дарина Григорова: В Украйна се сътвориха две народи, които са антагонисти като историческа памет, полезности и отношение към РусияАлтернативен Поглед11485Проф. Дарина Григорова за годишнината от убийството на Николай II и неговото семействоАлтернативен Поглед6575Димитър Гърдев: Политическите земетресения у нас - привършване на изборната ни системаАлтернативен Поглед7653Димитър Гърдев: Атентатът против Тръмп беше на косъм той да бъде ликвидиранАлтернативен Поглед18989Саймън Ципис: Рационалният метод на мислене господства и няма да се стигне до гореща война в ЕвропаАлтернативен Поглед160041Проф. Нако Стефанов: В Украйна към този момент има натовски елементи. Има даже пленени!Алтернативен Поглед77801Проф. Николай Витанов: Целта на руснаците е да унищожат живата мощ на Украйна, тъй като слабата им точка е там  Велислава Дърева, геополитически напън, вътрешнополитически напън, БПЦ Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР