Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) публикува последния си

...
Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) публикува последния си
Коментари Харесай

ФБР с доклад за киберпрестъпността: Онлайн измами за 10 млрд. долара през 2022 г.

Федералното бюро за следствие на Съединени американски щати (ФБР) разгласява последния си годишен отчет за престъпността в интернет - Internet Crime Report. Според отчета, през 2022 година е подложен петгодишен връх по загуби от онлайн измами - над 10 милиарда $, което е с 3 милиарда $ повече от миналата година.

Според ФБР онлайн измамите се правят от най-вече младежи на възраст сред 30 и 40 години. Основните жертви на този тип закононарушения обаче са възрастни жители. По-конкретно, лицата над 60-годишна възраст по-често попадат на измамници, представящи се за представители на държавни организации или на служби за поддръжка на бизнеса, като им дават всякаква персонална информация, в това число данни за кредитни карти. Според отчета загубите от този тип измами за по-възрастните хора са за над 724 млн. $ - повече от две трети от всички загуби, породени от този тип закононарушения.

Използването на зловредни вируси за откуп, които блокират компютрите, до момента в който жертвата не заплати, е донесло на нарушителите минимум 34 млн. $. В съпоставяне с други интернет закононарушения сумата наподобява много скромна, само че съгласно специалистите на ФБР това може да се дължи на обстоятелството, че доста от жертвите на този тип закононарушения не бързат да се свържат с правоприлагащите органи, а избират да се разплатят с нарушителите тихомълком.

Експертите означават, че въпреки случаите на хакери, употребяващи програмен продукт за откуп, да са най-вече на първите страници на вестниците, нарушителите крадат доста повече пари, употребявайки различен способ - BEC офанзиви. BEC (Business Email Compromise - компрометиране на служебна електронна поща) включва потреблението на служебната е-поща на жертвата за осъществяване на действия, които са в ущърб на ползите на жертвата или нейната компания. Може да става въпрос просто за изпращане на пари на нарушители, представящи се за клиенти или родственици на жертвата, или може да включва и предаване на корпоративна информация. При една от най-известните BEC офанзиви през предходната година град Лексингтън загуби 4 млн. $. Тези средства, предопределени за градска организация, бяха пренасочени към частна банкова сметка. Както е маркирано в отчета, загубите от BEC офанзиви през 2022 година възлизат на 2,4 милиарда $. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР