Ще паднат ли лихвите по ипотечните кредити през 2023 г.? Ето какво мислят експертите

...
Федералният резерв работи за укротяване на инфлацията вече почти 18
Коментари Харесай

Федералният резерв работи за укротяване на инфлацията вече почти 18 месеца, като одобри 11 увеличения на референтния си лихвен процент от март 2022 г. насам. Тези ходове – заедно с други икономически фактори – тласнаха лихвите по ипотечните кредити се повишиха значително през това време. Всъщност от миналия март средната лихва по 30-годишните ипотечни заеми е скочила от под 4% до 7,23% днес, според Freddie Mac. Понастоящем лихвените проценти по ипотечните кредити са най-високите от 2000 г. насам. 

Това е далеч от нивата под 3%, които пазарът видя през 2020 г. и 2021 г. — и значителна бариера за много обнадеждени купувачи на жилища.

За щастие лихвите по ипотечните кредити се колебаят постоянно, така че няма да останат толкова високи завинаги. Колко дълго могат да се задържат тези повишени ставки? И кога потребителите могат да очакват отново по-ниски цени? Потърсихме мнението на няколко експерти.

Разгледайте опциите си за ипотечен процент тук сега, за да видите за какво отговаряте.

Накъде се насочват лихвените проценти по ипотечния кредит?

Няма начин да се каже със сигурност, но повечето експерти и индустриални групи смятат, че процентите са на или близо до своя връх. Както Мат Кларк, главен оперативен директор на Churchill Mortgage, казва: „Ние се доближаваме до стъклен таван, където лихвите, които стават твърде много по-високи, биха били пагубни за други критични аспекти на икономиката.“

Все пак това, че процентите са на върха си, не означава непременно, че ще намалеят. За да се случи това, инфлацията ще трябва да се забави, инвестициите в обезпечени с ипотека ценни книжа ще трябва да се увеличат и Федералният резерв ще трябва да облекчи повишаването на лихвените проценти.

Според инструмента Fed Watch на CME Group , има само около 18% шанс Фед да повиши лихвата си на предстоящата среща през септември. За срещата през ноември шансовете са по-големи (въпреки че това все още е изход и много може да се промени преди това).

„Инфлацията трябва да се забави и безработицата трябва да започне да пълзи“, казва Джери Шиано, главен изпълнителен директор на заемодателя Spring EQ. „Мисля, че безработицата ще започне да се увеличава преди края на годината. Потребителите са стресирани и това може да доведе до по-малко покупки и отдръпване от страна на компаниите.“

Ако това се случи, Фед може да облекчи увеличението на референтните си лихвени проценти и ипотечните проценти също могат да намалеят.

Разгледайте опциите си за покупка на ипотека и лихвен процент за рефинансиране тук, за да научите повече.

Кога лихвените проценти по ипотечните кредити ще намалеят?

Realtor.com, Fannie Mae, The National Асоциацията на брокерите и Асоциацията на ипотечните банкери очакват лихвите по ипотечните кредити да бъдат малко по-ниски до края на годината, като прогнозите варират средно от 6% до 6,7%.

Това е спад — но нищо значително. За справка, процент от 7,23% (днешна средна) за 30-годишен заем от $400 000 идва с около $2723 месечно плащане. При 6,7% той пада до $2581 — само $142 разлика.

„Очаквам ипотечните лихви да останат високи през по-голямата част от 2024 г.“, казва Джон Паасонен, съосновател и главен изпълнителен директор на Maxwell, ипотечна технология доставчик.

По-забележими спадове в лихвите вероятно са много по-надолу — вероятно до 2025 г., казва Кларк.

„Мисля, че значително по-ниски ставки — обратно към диапазона от 5% — реалистично може да се случи през 2025 г., като през 2024 г. започне бавна низходяща тенденция“, казва Кларк.

Имайте предвид, че той казва 5% — а не нивата от 2 до 3%, които видяхме преди няколко години. Според тримата експерти тези рекордно ниски числа няма да се върнат скоро (и може никога).

„Нека просто кажем, че се радвам, че заключих 2,6% лихва по ипотека за собствения си дом“, казва Паасонен. „Пазарът ще се стабилизира отново при нова норма, вероятно в рамките на следващите 12 до 18 месеца. Тази нова норма със сигурност няма да бъде под 3% — това беше уникален атрибут на количеството икономическо стимулиране след глобална пандемия.“

Получаване на ипотека междувременно

Докато тази нова норма не бъде постигната, тегленето на ипотека ще бъде по-скъпо, отколкото е било в миналото. Може също така да помислите внимателно дали да продадете дома си, ако сте един от многото, които са се възползвали от тези изключително ниски лихви по ипотечните кредити.

„Всеки, който е взел рекордно ниски лихви, е взел страхотно решение,“ Шиано казва. „Те спестяват много пари всеки месец и трябва да помислят внимателно, преди да рефинансират или дори да продадат къщата си.“

Ако обаче закупуването на нов дом е необходимо, има стратегии за получаване на по-нисък лихвен процент по ипотечния кредит . Можете да закупите точки, да договорите временно изкупуване или да обмислите ипотечен продукт с по-ниска лихва, като 15-годишен заем или ипотека с променлива лихва. Заемите от VA и заемите от USDA също са склонни да имат по-ниски лихвени проценти от другите ипотечни опции (ако можете да се класирате за тях).

Разгледайте опциите си за ипотека тук сега.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР