Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25

...
Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25
Коментари Харесай

Федералният резерв с ново повишение от 25 пункта

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи водещите лихви с нови 25 базисни пункта и по този начин удостовери догатките, че този път банкерите ще бъдат много по внимателни в своята затягаща политика поради компликациите в банковата система.

Все отново Федералният запас реши да продължи борбата с инфлацията, въпреки и с по-бавен ритъм спрямо предходните повдигания.

Новото лихвено ниво е в диапазона 4,75 - 5%. На процедура това е девето нарастване от март на предходната година насам. Комитетът по парична политика на централната банка на Съединени американски щати обаче уточни, че бъдещи нараствания не са сигурни и значително ще зависят от идните стопански данни.

Федералният запас отбелязва, че банковата система е " постоянна и устойчива ”, допълвайки, че неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш " евентуално ще доведат до по-строги кредитни условия за семействата и фирмите и ще окажат напън върху икономическата интензивност, наемането на работна ръка и инфлацията ”.

Експертите на Централната банка на Съединени американски щати предвиждат, че лихвите ще бъдат вдигнати единствено още веднъж тази година. За инфлацията се чака до края на 2023 година да доближи 3,3%, безработицата да се намали до 4,5 на 100, а растежът на брутния вътрешен артикул да се забави до 0,4%. Оценките за идващите две години остават съвсем без смяна по отношение на предходните предвиждания, като се изключи прогнозата за повишаването на Брутният вътрешен продукт, която за 2024 година е намалена до 1,2%, съобщи Народоосвободителна въстаническа армия.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР