Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25

...
Федералният резерв на САЩ повиши водещите лихви с нови 25
Коментари Харесай

Федералният резерв на САЩ покачи лихвените проценти за девети път в рамките на година

Федералният запас на Съединени американски щати увеличи водещите лихви с нови 25 базисни пункта. Според първите мнения по този метод се показва нерешителност поради компликациите в банковата система, само че битката с инфлацията продължава. Новото лихвено ниво е в диапазона 4,75 - 5%.

БНР напомня, че бързото повишаване на лихвите докара до сериозна амортизация за държавните скъпи бумаги в портфейлите на банките. Това е част от аргументите за колапса на Silicon Valley Bank и Signature Bank, както и за нуждата от подкрепяне на First Republic Bank.

Това е деветото увеличение на лихвите от март 2022 година, прецизира Ройтерс. 

Комитетът по парична политика на централната банка на Съединени американски щати обаче уточни, че бъдещи нараствания не са сигурни и значително ще зависят от идните стопански данни: 

" Комитетът деликатно ще следи постъпващата информация и ще направи оценка за последствията върху паричната политика ", се показва в изказване на комитета, публикувано след срещата. 

Федералният запас показва, че банковата система е " постоянна и устойчива, допълвайки, че неотдавнашните разтърсвания в банковия бранш " евентуално ще доведат до по-строги кредитни условия за семействата и фирмите и ще окажат напън върху икономическата интензивност, наемането на работна ръка и инфлацията ". 

Експертите на централната банка на Съединени американски щати предвиждат, че лихвите ще бъдат вдигнати единствено още веднъж тази година. 

За инфлацията се чака до края на годината да доближи 3,3 %, безработицата да се намали до 4,5 %, а растежът на брутния вътрешен артикул да се забави до 0,4 на 100. 

Оценките за идващите две години остават съвсем без смяна по отношение на предходните предвиждания, като се изключи прогнозата за повишаването на Брутният вътрешен продукт, която за 2024 година е намалена от 1,6 % до 1,2 %.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР