Федералният резерв губи доверие заради трайната си позиция, че инфлацията

...
Федералният резерв губи доверие заради трайната си позиция, че инфлацията
Коментари Харесай

Федералният резерв губи доверие заради позицията си за инфлацията

Федералният запас губи доверие поради трайната си позиция, че инфлацията е преходна. Това съобщи пред Си Ен Би Си основният стопански консултант на Allianz Мохамед Ел-Ериан.

„ Смятам, че Фед губи доверие. От дълго време настояват, че е в действителност значимо да имаме меродавен глас по отношение на инфлацията, защото това има големи институционални, политически и обществени последствия “, сподели Ел-Ериан по време на форума на енергийната промишленост ADIPEC в Абу Даби, Обединените арабски емирства.

Според него позицията на Фед за инфлацията е отслабила прогнозите на централната банка и е подкопала икономическия дневен ред на президента Дож Байдън. Той акцентира, че не би трябвало да се не помни, че хората с ниски приходи са най-силно наранени от скока на потребителските цени.

„ Това е огромен проблем и се надявам Фед да стартира да осъзнава протичащото се “, сподели той.

По-рано ръководителят на Федералния запас Джером съобщи, че чака инфлационните условия да се запазят „ до идната година “ и призна, че е „ разочароващо “, че проблемите с веригата за доставки не демонстрират признаци на усъвършенстване. Фед обаче значително продължава да се придържа към позицията, че инфлацията е обвързвана с пандемията на ковид и че тези проблеми с веригата за доставки ще преминат.

Миналата седмица стана ясно, че показателят на потребителските цени (CPI) в Съединени американски щати е повишен с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен ритъм от ноември 1990 година Очакванията бяха за растеж от 5,9%. За съпоставяне, през септември беше записано покачване от 5,4%. На месечна база CPI през октомври е се  увеличи с 0,9%. 

„ Намираме се в интервал, в който централните банки характеризират погрешно инфлацията. Повтарящото се обръщение е " тя е преходна ". Не, не е преходна “, сподели Ел-Ериан, като предизвести, че Фед рискува да направи огромна неточност с паричната си политика.

„ Имаме задоволително доказателства, че се случват промени в държанието. Компаниите постановат по-високи цени и те ще продължат да порастват. Проблемите с веригата на доставки не престават доста по-дълго от предстоящото. Потребителите усилват покупките, с цел да избегнат проблеми в бъдеще, което оказва напън върху инфлацията. Ако погледнете към главния поведенчески детайл, който води до инфлация, ще стигнете до заключението, че всичко това ще продължи известно време. Тук даже не приказваме за опциите за нови блокади поради COVID-19 ”, добави той.

Според него най-хубавият ход на Фед сега е ускорение на темпото на редуциране на програмата за стимулиране на стопанската система.

На 3 ноември Федералния комитет по отворения пазар (FOMC) разгласи, че „ по-късно този месец “ централната банка ще стартира да свива месечните покупки на активи.. Намалението ще бъде с по 15 милиарда $ на месец от актуалните месечни покупки на активи на стойност 120 милиарда $ - по 10 милиарда от държавните облигации и по 5 милиарда от ипотечни скъпи бумаги (MBS).

„ На второ място, те би трябвало да стартират да вършат това, което прави Английската централна банка, а точно да се приготвят за по-високи лихви “, сподели Ел-Ериан, като добави, че сходни стъпки към този момент се подхващат в Австралия, Нова Зеландия и Норвегия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР