Федералната служба за сигурност на Русия арестува американски журналист от

...
Федералната служба за сигурност на Русия арестува американски журналист от
Коментари Харесай

Русия арестува журналист на „Уолстрийт джърнъл“, подозира го в шпионаж

Федералната работа за сигурност на Русия арестува американски публицист от вестник " Уолстрийт джърнъл " по съмнения в шпионаж, съобщи Асошиейтед прес. За първи път от Студената война насам сътрудник на Съединени американски щати е зад решетките поради сходни обвинявания.

Иван Гершкович е арестуван в Екатеринбург при хипотетичен опит да получи класифицирана информация. Според изказванията на ФСБ той „ е работил по заповед на Съединени американски щати, с цел да събере информация за активността на едно от предприятията на съветския военнопромишлен комплекс, която съставлява държавна загадка “.

От „ Уолстрийт джърнъл “ изрично отхвърлиха обвиняванията и настояха за незабавното освобождение на Гершкович. Като сътрудник на " Уолстрийт джърнъл " в Москва той дава отговор за Русия, Украйна и други някогашни руски републики.

" Солидарни сме с Иван и неговото семейство ", обявиха от редакцията на вестника. 

Федералната работа за сигурност отбелязва, че репортерът има акредитация от съветското външно министерство да работи като публицист. Според говорителката на съветското Министерство на външните работи обаче той употребява журналистическите си компетенции като прикритие за " действия, които нямат нищо общо с публицистиката ".

Последната му публикация от Москва, оповестена по-рано тази седмица, е била отдадена на икономическия спад на Русия на фона на западните наказания, наложени след съветската инвазия в Украйна предходната година.

Ако бъде наказан, журналистът може да получи до 20 година затвор.

Според профила му във фейсбук, преди да стартира работа за „ Уолстрийт джърнъл “, той е бил публицист в опозиционния The Moscow times.

Арестът на Гершкович беше предшестван от случая от декември 2022 година, когато американската баскетболна звезда Бритни Грийнър беше освободена след 10 месеца зад решетките в подмяна на съветския търговец на оръжия Виктор Бут.

Друг американец, Пол Уилън, управител по корпоративна сигурност от Мичиган, е в затвор в Русия от декември 2018 година по обвинявания в шпионаж, които съгласно фамилията му и държавното управление на Съединени американски щати са неоснователни, напомня AП.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР