FCC издава историческа глоба от 300 милиона долара срещу най-голямата измама с robotocall, която някога е разследвала

...
Федералната комисия по комуникациите в четвъртък разби масивна незаконна операция
Коментари Харесай

Федералната комисия по комуникациите в четвъртък разби масивна незаконна операция за автоматично обаждане, отговорна за милиарди измамни обаждания за автогаранции през последните години, като регулаторите наложиха рекордна глоба от 300 милиона долара на това, което според властите е най-голямата такава мрежа, която някога е разследвала.

Обхващащата целия свят незаконна операция наруши телекомуникационните закони на САЩ, като направи повече от пет милиарда автоматични повиквания до повече от половин милиард телефонни номера в рамките на само три месеца през 2021 г., се казва в съобщение на FCC в сряда.

Но кампанията съществува още по-дълго, добави FCC. Използвайки множество фиктивни компании, псевдоними и доставчици на телефонни услуги, за които се твърди, че са под техен контрол, хората зад мрежата – за които CNN вече съобщаваше – са се опитвали да подмамят неволни потребители да купуват лоши договори за услуги за техните превозни средства от 2018 г. .

Ръководителите на операцията, Рой Мелвин Кокс младши и Арън Майкъл Джоунс, са рецидивисти, които вече са били под съдебни заповеди да не участват в телемаркетинг.

Повратна точка

Пробивът в правоприлагането дойде миналия юли, когато главният прокурор на Охайо Дейв Йост заведе дело срещу мрежата, което очерта много от подробностите за операцията, включително нейната организационна структура. В същото време FCC нареди на американските доставчици на гласови услуги да спрат да извършват обаждания, идващи от доставчици, използвани от мрежата.

В рамките на седмици оценките на индустрията на трети страни показаха 80% намаление на обема на спам обажданията за автоматични гаранции в Съединените щати, а в четвъртък FCC каза, че този ход в крайна сметка е довел до 99% намаление на такива обаждания.

Делото на Ohio AG беше кулминацията на съвместно щатско и федерално разследване, което също подчертава нарастващата ефективност на технологиите и политиките, насочени към преодоляване на вълната от незаконни автоматични повиквания.

Например, подобренията в проследяването на обажданията позволиха на следователите бързо да идентифицират източника на нежелани, автоматизирани обаждания, докато допълнителните политики на FCC позволиха на регулаторите да блокират цели гласови доставчици от телефонната мрежа на САЩ за нарушения на robotocall.

Партньорството между FCC и служители на Охайо също беше възпроизведено с 46 други щата, окръг Колумбия и Гуам, като Хавай и Ню Мексико се присъединиха към списъка в четвъртък, каза FCC.

Сега зависи от Министерството на правосъдието да събере федералната глоба, каза в изявление председателят на FCC Джесика Розенуорсел, добавяйки, че в бъдеще Конгресът трябва да упълномощи FCC сама да търси плащане чрез съдилищата.

„Знаем, че измамниците зад тези обаждания са безмилостни, но ние идваме за тях и няма да спрем, докато не премахнем тези боклуци от линията“, каза Rosenworcel.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР