Федералната комисия по комуникациите (FCC) разреши на SpaceX да използва

...
Федералната комисия по комуникациите (FCC) разреши на SpaceX да използва
Коментари Харесай

SpaceX получи разрешение да използва Е-диапазона за засилване на комуникациите на Starlink

Федералната комисия по връзките (FCC) позволи на SpaceX да употребява честоти от Е-диапазона сред своите спътници от второ потомство Starlink. Както и с наземните шлюзове, дружно с към този момент утвърждения набор в Ka и Ku диапазоните. По-конкретно, на SpaceX към този момент е позволено да комуникира на честоти 71-76 GHz от космоса към Земята и 81-86 GHz от Земята към космоса, като употребява до 7500 спътника Starlink Gen2, които компанията има право да разположи. SpaceX твърди, че потреблението на E-band ще усили четирикратно потенциала на тези спътници.

SpaceX възнамерява да изстреля 30 000 спътника Gen2 в допълнение към към този момент утвърдените от FCC 4 400 спътника Gen1. Регулаторът даде позволение на SpaceX да изведе 7 500 спътника Gen2 през декември 2022 година, само че отсрочи решението за останалите. Комисията също по този начин отсрочи решението по отношение на проектите на SpaceX да употребява честоти от Е-обхвата. Тя се базира на нуждата първо да се открият общи правила за потреблението на тези честоти в космоса.

В нормативния документ, подаден на 8 март, FCC съобщи, че препоръчаните от SpaceX интервенции в Е-диапазона няма да основат нови или да усилят съществуващите спорове с другите сателитни интервенции. Но заповедта съдържа доста условия. Така че, в случай че различен сателитен оператор също се опита да употребява радиовълните на E-обхвата, SpaceX ще би трябвало да промени активността си.

Сателитите Starlink употребяват Ku-обхвата за свързване на потребителските терминали. През октомври FCC също по този начин позволи на SpaceX да дава закрепени сателитни услуги, употребявайки V-обхвата на спътниците Gen2. V-обхватът, сходно на E-обхвата, е високочестотен и към момента е в начален етап на развиване.

От SpaceX обявиха, че потреблението на радиовълни от E-бандата в Starlink Gen2 ще усили доста пропускателната дарба спрямо предходните версии. Беше декларирано, че пропускателната дарба ще се усили към четири пъти.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР