ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е

...
ФБР разследва как златен медальон на хан Омуртаг се е
Коментари Харесай

Продадоха медальон на хан Омуртаг на търг в Ню Йорк

ФБР проверява по какъв начин златен медальон на хан Омуртаг се е озовал в Съединените щати. България е настояла за това откакто скъпата находка беше изложена в аукционна компания. Медальонът беше продаден на търг в Ню Йорк за 47 500 $. Засега обаче не е ясно дали той е достоверен, дали в действителност е продаден или това е трик на компанията, и в случай че е продаден, на кого. Ако се окаже достоверен, може да бъде закупен и върнат в страната.

Засега има открити единствено два такива златни медальона или медала с лика на владетеля, с които хан Омуртаг награждавал доближените си. Единият се съхранява в Националния археологически музей и е открит през 70-те години на предишния век на Царевец. Диаметърът му е 22 милиметра и тежи 2 грама и 80 сантиграма. Вторият е също толкоз огромен, колкото монета от 50 стотинки, само че е малко по-тежък. Именно той беше продаден в Ню Йорк.
Гл. контрольор Атанас Папалезов, ГНДП: По това, което съдим от уеб страницата на аукционната къща Си Ен Джи написа, че е продаден, защото ние го следихме последните няколко дни през интернет, това е интернет участник на търга.
Той е предложил сумата 47 хиляди и 500 $ 24 часа преди самият търг. Понякога това са лица, свързани със самия продавач и е изцяло допустимо медальонът още да не е продаден, изяснява Атанас Папалезов.

По гледище на българската страна, още от декември ФБР проверява по какъв начин медальонът се е озовал в Съединени американски щати. Американските управляващи към този момент са поискали той да бъде свален от наддаването, ще проведат и експертизи дали е достоверен. Само тогава България може да го откупи.
Гл. контрольор Атанас Папалезов, ГНДП: Представете си, в случай че се окаже, че е фалшификат, а България заплати 50, 60 или 100 хиляди $, както се очакваше да доближи цена, след това министърът на културата по какъв начин ще се оправдава пред обществото.
Има версия, че това е медальонът, открит преди към 100 години във Варненско и разказан от археолога Карел Шкорпил. По непотвърдена информация артефактът се е намирал в частна сбирка във Виена преди да стигне до Ню Йорк. Ако е достоверен и бъде закупен медальонът ще застане най-вероятно тук, до своя скъп " близнак ".
Мирослава Доткова, гл. помощник в Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките: Те не би трябвало да напущат рамките на България, това е първото, което би трябвало да се направи. Второ - да не се позволява те да се оферират на аукциони.
Процедурите по откупуване лишават от две до от време на време петнайсет години. Засега остава единствено да се чака.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР