Фазите на луната определят датата на Великден. Западният Великден е

...
Фазите на луната определят датата на Великден. Западният Великден е
Коментари Харесай

Защо Великден е толкова рано през 2024 г. и защо се променя всяка година

Фазите на луната дефинират датата на Великден. Западният Великден е първата неделя след първото пълнолуние след равноденствието, до момента в който източният Великден е след Пасха.

Тази година 2024 Великден - християнски празник на възкръсването на Исус Христос от мъртвите - ще се организира в неделя, 31 март, за западните християни и в неделя, 5 май, за източноправославните християни, написа Forbes.

Защо датите на Великден се трансформират всяка година - и за какво се разграничават толкоз доста сред западното и източното християнство - е на първо място история за астрономията и по-специално за етапите на луната.

Великден е лунен фестивал

Докато някои религии употребяват най-вече лунен календар, християнството не го прави, само че Великден е лунен празник, тъкмо като Рамадан, Пасха и китайската лунна нова година.

В основата на всичко това е лунната година. Докато на Земята са й нужни 365,25 дни, с цел да обиколи Слънцето, на Луната са нужни 29,5 дни, с цел да обиколи Земята. И по този начин, една лунна година е 354,3 дни. Има 10- или 11-дневно закъснение сред двете - и това изяснява за какво датите на Великден се разграничават толкоз доста от година на година.

Как се дефинира датата на западния Великден

Християните на Запад честват Великден в първата неделя след първото пълнолуние на или след пролетното равноденствие, както е несъмнено от григорианския календар. Тази година пролетното или пролетното равноденствие настава в сряда, 20 март. Първото пълнолуние по-късно е „ Червената луна “ в понеделник, 25 март, което се назовава „ Пасхалната луна “. Следващата неделя е 31 март.

Великден е рано, тъй като пълнолунието настава единствено няколко дни след пролетното равноденствие, което е повече или по-малко закрепена дата (настъпваща сред 20-22 март всяка година).

Как се дефинира датата на източния Великден

Великден се чества от християните на изток в първата неделя след първото пълнолуние след еврейския празник Пасха (Песах). Пасхата чества библейската история за бягството на израилтяните от робството в Египет.

Пасхата постоянно стартира на 15-ия ден от еврейския месец нисан. Тъй като еврейският календар е значително лунен, Пасхата се чества през 2024 година в понеделник, 22 април. Това е датата на четвъртото пълнолуние в годината – „ Розовата луна “. Неделята след Пасха е 5 май.

Защо и двата Великдена постоянно са на една и съща дата

Да предположим, че пълнолунието настава тъкмо преди датата на пролетното равноденствие. В този случай „ пасхалната луна “ на западното християнство няма да се случи преди средата до края на април, като по този метод ще отсрочи Великденската неделя и ще я направи идентична с датата на Великден на източноправославното християнство. Това последно се случи през 2017 година и ще се случи още веднъж през 2025 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР