Файненшъл таймс се спира на предизвикало бурни спорове в ЕС

...
Файненшъл таймс се спира на предизвикало бурни спорове в ЕС
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Лудост е ЕК да се съди с Германия заради нейния конституционен съд

" Файненшъл таймс " се стопира на провокирало бурни разногласия в Европейски Съюз решение на немския Конституционен съд в Карлсруе, с което той слага Германия в директна борба както с Европейската централна банка (ЕЦБ), по този начин и със Съда на Европейския съюз в Люксембург. Пламенните поддръжници на Европейски Съюз и на европейската концепция въобще неслучайно са ужасени от дейностите на немския съд, отбелязва създателят Гидиън Рахман. Според някои от тях решението от Карлсруе " заплашва целия юридически ред в Европейски Съюз и по тази причина Европейската комисия би трябвало да отговори с наказателна процедура, т.е. да изправи Германия на съд.

Според немските висши съдии програмата на ЕЦБ за изкупуване на еврооблигации (ценни книжа), с помощта на която се поддържа стабилността на единната европейска валута, не устоя " тест за пропорция ", тъй като не регистрира по-широките стопански последици. В решението се показва също, че Съдът на Европейски Съюз е превишил пълномощията си, обявявайки изкупуването за законно.

Според Рахман, както по прагматични, по този начин и по демократични аргументи, би било полуда Европейски Съюз да тръгне да съди немското държавно управление. Германия е най-голямата страна в Европейски Съюз и най-големият предявител в неговия бюджет. Европейски Съюз не може да се построява в съпротива на своите страни членки - минимум по отношение на Германия. Той може да преживее Брекзит, само че без Германия не може да има Европейски Съюз, припомня създателят.

Вярно е, че завеждането на правосъдна процедура против решението на съда от Карлсруе не е банален въпрос. В най-лошия случай то основава действителни опасности както за оцеляването на еврото, по този начин и за устрема да Европейски Съюз да остане клуб на демократични демокрации. Още повече, че към този момент има най-малко две страни в Европейски Съюз - Унгария и Полша, чиито държавни управления бързо подронват техните национални демокрации, отбелязва " Файненшъл таймс ", и не е инцидентно, че Будапеща и Варшава приветстваха решението на немския съд.

Ако след Карлсруе немските съдилища стартират да връзват ръцете на ЕЦБ (или не разрешат на Бундесбанк да взе участие в стратегиите на ЕЦБ), това би сложило под въпрос оцеляването на еврото, продължава Рахман.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР