Фармацевтите в България са оставени сами да се оправят в

...
Фармацевтите в България са оставени сами да се оправят в
Коментари Харесай

Фармацевтите у нас обмислят форми на протест

Фармацевтите в България са оставени сами да се оправят в задължението си да се включат в нови системи, други страни аплайват за средства от еврофондове, с цел да подкрепят аптеките. 80% от аптеките не са подготвени за процеса на верификация, чийто период – 9 февруари, не може да бъде отсрочен или оменен, тъй като е ултимативно дефиниран. Страната ни е подписала съответното съглашение, без да се интересува дали аптеките у нас ще могат да го изпълнят и какво ще им коства.
Това изясни пред Радио София маг.-фарм. Антон Вълев - ръководител на Националната аптечна камара.

Концепцията на верификацията дава опция да проследим един медикамент от завода до пациента. За да се случи това, производителите значат всяка кутийка (дори с едно и също лекарство) с неповторим код. Това се счита за ефикасна мярка в битката с разпространяването и търговията с подправени лекарства.

Замисълът е добър, само че у нас и това осъществяване се побългарява, счита Вълев. - Години наред политиката на лекарствоснабдяването у нас е доста неверна. И това докара до изчерпването на финансовия запас на аптеките.

Навсякъде по света аптеките и търговците на едро са в една независима система за лекарствоснабдяване, която няма нищо общо с производителите. В България аптеките се „ вързаха “ като придатък на производителите. И постоянно, когато някой се опита да води популистка обществена политика, вместо да понижи цената на производителя, в случай че тя е висока, той свива маржа на аптеката.

В момента аптеките не могат да вкарат нито една нова система, тъй като нямат средства.

Има страни в Европа (Белгия, напрмер), където процесът на верификация е замразен, до момента в който не се откри финансиране, а такова се търси посредством еврофондове. 
На конференция тази седмица в София участва изпълнителният шеф на Европейска организация за верификация (бел.а. - Андреас Уолтър). По негова информация Белгия Франция, Англия, Норвегия, Полша, Словакия, Чехия, Унгария – това са страни, които не са подготвени и даже не са подписали съглашението за присъединение към общия развой на верификация. А България е една от първите четири, подписали сме го още през 2016 година, когато още никой нямаше концепция по какъв начин ще наподобява системата.

У нас работим с 4,5 пъти по-малък марж, в сравнение с в Западна Европа. Държавата не желае да извади бюджетни средства за процеса и всичко се стоварва на бедните български аптеки. Трябва да се влагат 1500-1700 лева на гише, необходим е сигурен интернет достъп, нарастна и аптечния програмен продукт, с който работим. Допълнително би трябвало да верифицираме всяка една опаковка, което като се изключи че ще забави търговията и пациента, само че може да се наложи да се усили личния състав – спомагателни разноски за запрлати, осигровки... Всичко това може да докара до затваряне и до банкрут на аптеки, изключително в дребни обитаеми места в Родопите или Северозападна България, където има възрастно и оскъдно население.

Споразумението е с безусловен период – 9 февруари, регламентът не може да бъде анулиран или отсрочен. Но фактическото осъществяване е невероятно. Нужни са и промени в закона, да вземем за пример да се дефинира кой орган управлява и какви са глобите при несъблюдение на верификацията.

Според оповестените данни 18% от аптеките в България към този момент са се свързали. Казано по различен метод – 80% не са свързани - разяснява още Вълев. - Колегите не са съгласни да отделят в допълнение средства, тъй като страната не е планувала. Нужни са по-специални 2D четци (300-600 лева.), нямаше централизирана процедура, та да се смъкна цената. Прилича на обстановката, когато се вкарва един правилник и обслужващи компании ще завоюват добре, поради огромното търсене... Откъде да вземем запас, с цел да платим всичко това, в случай че страната не застане зад нас.

Много скоро фармацевтите може да разгласят митинг. 
Комично ще наподобява да наденем да белите престилки жълти жилетки. Все отново ние сме висококвалифицирани експерти, учили в български университети, част сме от системата за национална сигурност. Ако хората от властта не престават да се вършат, че нищо не са чули, може би ще затворим аптеките най-малко за един ден – да дадем явен сигнал, че не би трябвало да се продължава с безхаберието – добавя Антон Вълев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР