Фармацевтите са готови за протест заради предложения за промени в

...
Фармацевтите са готови за протест заради предложения за промени в
Коментари Харесай

Фармацевти със заявка за протест, недоволстват заради предложения за промени в заплащането им

Ф армацевтите са подготвени за митинг поради оферти за промени в заплащането им от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това сподели пред Българска телеграфна агенция Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз.

Предвижда се митингът да бъде на 4 юли, като от 09:00 до 09:30 ч., когато в аптеките ще отпускат медикаменти единствено за незабавни случаи. В този часови диапазон притежатели на аптеки ще внесат в районните здравноосигурителни каси предупреждения за преустановяване на договорите си с НЗОК, сподели още Маринов. По думите му, в случай че в този момент притежателите на аптеки решат да продължат да работят по планувания нов ред, аптеките им ще спрат работа след няколко месеца, защото няма да могат да се устоят единствено от продажба на медикаменти без лекарско наставление. Според Маринов аптеките не могат да се устоят от продажба единствено на козметика или на медикаменти на свободна продажба. 

На 4 юли, за когато е очакван митингът, фармацевтите в аптеките ще коментират на пациентите по какъв начин се финансира активността по разпределяне на безвъзмездна терапия, сподели още Маринов. Аптеките няма да връщат пациенти, само че настояваме за самообладание и схващане през този половин час, добави той.

Предложенията за промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули са оповестени за публично разискване на уеб страницата на Министерството на здравеопазването (МЗ), сподели по-рано през днешния ден служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева и уточни, че към момента в Министерство на здравеопазването не е получено публично мнение от Българския фармацевтичен съюз. Според Маринов мнението на съсловната организация ще бъде показано в Министерство на здравеопазването, само че до момента нито Министерство на здравеопазването, нито НЗОК са показали на Българския фармацевтичен съюз данни и разбори, поради които се постановат измененията.

В плана се предлага да отпадне ограничаването на една рецепта да се предписват до три медикаменти, свързани с лекуването на до три разнообразни болести. Електронните предписания да могат да се извършват отчасти в разнообразни аптеки или в една аптека, само че „ на части “ по друго време, в границите на отминалостта на предписанието, се предлага още в плана. Според предложенията за промени, в случай че пациентът вземе медикаментите си от разнообразни аптеки, Касата ще заплаща съразмерно на всяка от тях, сподели преди дни и.д. шефът на НЗОК проф. Момчил Мавров. Досега НЗОК заплаща на аптеката по пет лв. на обработена рецепта, на която са изписани изцяло заплатени от НЗОК медикаменти.

Всички аптеки, които работят по контракт с Касата, ще пострадат, без значение дали аптеката е дребна, огромна, част от верига и без значение дали се намира в огромно или малко обитаемо място, уточни още Маринов. Ние не сме срещу предлагането лечението на пациента да се изпише на една рецепта и той да си вземе медикаментите от разнообразни аптеки, само че казусът е, че в случай че измененията влязат в действие, НЗОК „ ще заплаща пет лв. на ЕГН, а не пет лв. на рецепта “, добави той. Това значи, че за терапия, която до момента сме отпускали по разнообразни предписания, в този момент ще изпълняваме същото, само че единствено против пет лв., уточни още Маринов. По думите му това е понижаване на заплащането на аптеките, защото се трансформира моделът на финансиране. Промяната се прави по средата на бюджетната година, което аптеките няма по какъв начин да одобряват, добави фармацевтът. По думите му препоръчаните промени не целят да облекчат пациента, защото някои аптеки ще спрат работа, а това не е облекчение за пациентите, изключително в случай че аптеката е единствена в обитаемото място.

Бяхме предложили НЗОК да заплаща на аптеките „ на диагноза “, като това би било резистентен модел, само че не можем да създадем плановете, защото не разполагаме с данните от НЗОК, уточни още Маринов. 

В претекстовете за направените оферти за промени на наредбата е посочено, че при използването им, НЗОК ще спести по един милион лв. на месец.

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР