Фармацевтичната компания BioNTech се договори да купи британския технологичен стартъп

...
Фармацевтичната компания BioNTech се договори да купи британския технологичен стартъп
Коментари Харесай

BioNTech купува стартъпа за изкуствен интелект InstaDeep

Фармацевтичната компания BioNTech се контракти да купи английския софтуерен стартъп InstaDeep в договорка, чиято стойност може да доближи 562 млн. паунда. Това ще е най-голямата инвестиция в историята на немската компания, която се стреми да се развива оттатък своята ваксина срещу ковид-19, която й обезпечи рекордни доходи, оповестява Financial Times.

Биотехнологичната компания ще се опита посредством помощта на изкуствения разсъдък да усъвършенства процеса на разкриване на обещано лекарство, което директно визира и създаването на система за персонализирано лекуване на пациентите. Сделката идва след партньорство сред двете компании, което сътвори система за предизвестие за нови вариации на вируса Sars CoV-2.

Първоначално BioNTech са вложили над 100 млн. паунда в стартъпа през предходната година, по време на акцията за набиране на средства.
Реклама
Угур Шахин, основният изпълнителен шеф на немската биотехнологична компания, съобщи, че фармацевтичната група е имала планове да употребява по този начин наречените изчислителни решения, благодарение на които да могат да бъдат направени персонализирани медикаменти за пациенти.

" С придобиването на InstaDeep опциите ни да използваме толкоз бързо разрастващия се изкуствен интелект на цифровия свят за нашите технологии, произвеждане, проучвания и създаване на нови медикаменти стават доста ", споделя Шахин в публично известие. " Нашата цел е да създадем BioNTech част от софтуерните компании, в които изкуственият разсъдък е част от всяка сфера на работа. "
Цената на договорката може да доближи 562 млн. паунда.
Много фармацевтични компании стартират да демонстрират огромен интерес към метода, по който изкуственият разсъдък може да им помогне да улеснят скъпия и муден развой на основаване на нови медикаменти. Sanofi и Bristol Myers Squibb са образци за такива компании, които имат контракти за партньорство със стартъпи, които употребяват изкуствен интелект, само че подобен вид договорка като тази на BioNTech е необикновена.
Реклама Целта на немската компания
BioNTech е в развой на реинвестиране на средствата от своята ваксина против ковид-19, създадена дружно с американския фармацевтичен колос Pfizer. Германската компания се насочва към основната си цел - видоизменение на лекуването на рак. Досега всички покупко-продажби на компанията са били считани за дребни - под 100 млн. паунда, като през третото тримесечие на 2022 година BioNTechе разполагала с 13.4 милиарда паунда кеш.

Германската компания ще заплати за стартъпа 362 млн. паунда, които ще бъдат добавени към първичната инвестиция от 100 млн. Акционерите на InstaDeep ще получат още до 200 млн. паунда, в случай че резултатите на компанията бъдат положителни.

InstaDeep е основан през 2014 година и създава артикули с изкуствен интелект, предопределени за всички сфери на фармацевтичната промишленост. Централата й се намира в Лондон, има офиси и в Париж, Тунис, Лагос, Дубай и Кейп Таун, давайки работа на 240 души.

По време на партньорството InstaDeep е помогнала на немската биотехнологична компания в подобряването на логаритъма, който демонстрира кой от туморите би трябвало да бъде определен за лекуване, с цел да могат да предложат на пациентите допустимо най-хубавата терапия. Изпълнителният шеф Шахин и един от основателите на InstaDeep, Карим Бегуир, считат, че двете компании имат идентични визии в областта на технологиите и основната им цел е една - позитивният резултат върху хората. " Заедно ние виждаме основаването на един международен водач на пазара, който ще комбинира биофармацевтичния бранш с този на изкуствения разсъдък, с цел да създаде нова генерация на имунотерапии, която ще укрепи медицината и ще улесни битката с рак и други тежки болести ", декларира Бегуир.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР