Фармацевтичната компания АстраЗенека (AstraZeneca) съобщи днес, че е сключила сделка

...
Фармацевтичната компания АстраЗенека (AstraZeneca) съобщи днес, че е сключила сделка
Коментари Харесай

АстраЗенека отдели 1,8 млрд. долара за закупуване на разработчик на лекрство за високо кръвно

Фармацевтичната компания " АстраЗенека " (AstraZeneca) заяви през днешния ден, че е сключила договорка за закупуването на основания в Съединени американски щати разработчик на медикаменти " СинКор " (CinCor Pharma Inc) за 1,8 милиарда $, с цел да усили портфолиото си от лекарства за сърце и бъбреци, съобщи Ройтерс.

В основата на договорката е пробната терапия " Баксдростат " (baxdrostat) на " СинКор ", която се създава за лекуване на редица положения, в това число високо кръвно налягане и хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

" АстраЗенека " има за цел да комбинира " Баксдростат " със личния си медикамент за лекуване на диабет " Фарксига " (Farxiga), чийто продажби се усилиха, откакто беше потвърдено, че е от изгода и за пациенти със сърдечна непълнота и бъбречни болести. 

" Фарксига ", чиито продажби скочиха с съвсем 50 % през първите девет месеца на 2022 година, достигайки 3,2 милиарда $, спада към мощно конкурентен клас медикаменти.

" АстраЗенека " получава към една трета от приходите си от медикаменти за онкологични болести, само че медикаментите за сърце, бъбреци и диабет са вторият най-доходоносен сегмент по продажби. Той генерира почти 6,9 милиарда $ от общите доходи на производителя на медикаменти от над 33 милиарда $ през първите девет месеца на 2022 година

" Фарксига " и онкологичните медикаменти Lynparza и Calquence могат да се изправят пред генерична конкуренция още през 2024 година, предизвестиха анализаторите на " Би Ем Ей кепитъл маркет " (BMO Capital Market) в записка предходната седмица, написа още Ройтерс.

На доктрина, композиция от " Баксдростат " с " Фарксига " може да разреши на " АстраЗенека " да удължи опцията си да употребява извънредно " Фарксига ", сподели Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на биофармацевтичните проучвания и разработки в компанията.

Англо-шведският производител реализира единодушие да заплати 26 $ за акция на " СинКор " в брой, или общо 1,3 милиарда $, награда от съвсем 121 на 100 по отношение на цената на затваряне на основаната в Съединени американски щати компания в петък.

Офертата също по този начин включва опция за в допълнение заплащане от 10 $ на акция, в случай че процедурата за утвърждение на лекарството " Баксдростат " доближи избран стадий. Акциите на " СинКор " затвориха при цена от 11,78 $ в петък, много под първичната цена на първичното обществено предложение от 16 $ на акция през януари 2022 г. 

" Очевидно е, че има спад в пазарните стойности на биотехнологичните компании през последната година ", сподели Пангалос. " Мисля, че сме доста удовлетворени от това, което успяхме да реализираме тук във връзка с разноските. ", добави той.

Стойността на биотехнологичния подиндекс Насдак спадна с към 20 на 100 доникъде на декември от пика си през август 2021 година, което даде подтик на огромните производители на медикаменти да търсят покупко-продажби за възобновяване на своите артикули, защото техните съществени лекарства наближават края на патентната си отбрана.

" Баксдростат " на " СинКор " има смесени резултати в лекуването на хипертония.

Въпреки че съумя във фаза II на изследване на резистентна на лекуване хипертония, лекарството не съумя да надмине плацебо резултата в друго изследване в средата на стадия, включващо пациенти с неконтролирано високо кръвно налягане.

По време на обедната търговия през днешния ден акциите на " АстраЗенека " се намалиха с към 1 %. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР