Фантастичните образи ни карат да виждаме, че стандартното може да

...
Фантастичните образи ни карат да виждаме, че стандартното може да
Коментари Харесай

Владимир Полеганов: Фантастичното ни отваря очите, гони стереотипите


Фантастичните облици ни карат да виждаме, че общоприетото може да бъде променяно и посредством тези промени, които за някои хора са страшни или проблематични, обществото се движи напред.

Това съобщи пред БГНЕС младият създател Владимит Полеганов, притежател на премията „ Хеликон ” за нова българска прозаичност.

Полеганов получи влиятелната премия за романа "Другият сън". Написана в жанра на фантастиката, като употребява похвата „ поток на съзнанието “, книгата на дипломирания психолог съставлява любопитен опит, заслужен за актуалната просвета на всяка страна.

Заглавието „ Другият сън ” си пристигна с книгата. Според създателя главните тематики в романа му - сън, гибел, действителност, от време на време могат да бъдат признати за едно и също нещо с разнообразни лица.

Според него действителността е недокрай обозрима и постоянно подготвена да се промени и то без да знаем по кое време и от кое място ще пристигна смяната. „ Тя се промъква скрито, подменя неща, подменя идентичности както е и в книгата – на героя, на разказвача. Затова действителността в „ Другият сън" е несигурна, каквато за мен е и нашата действителност, която си мислим, че обитаваме ”, съобщи Полеганов и уточни, че е последовател на западноезичния род литература на странното.

Той изясни, че романът му работи с фантастичното, не толкоз ясно колкото научните фантастики, само че работи с фантастичното като източник на странното и най-много с тази несигурност, която остава у читателя – дали това, което се случва е истина или не, дали е въпрос на полуда на разказвача, или в действителност някаква нова действителност.

Фантастичните облици са доста значима част от известната просвета и това продължава към този момент век, тъй като началото на комиксите е някъде началото на 20-те години на предишния. Те са значими, тъй като като се изключи че дават образци на облици, които имат опция, които са превъзмогнали себе си по някакъв метод, тъй като са разнообразни и странни и от там нататък стартират да действат в обществото и да го трансформират. Така че в това отношение те – фантастичните облици, не дават единствено някакво пространство за бягство, те конструират идентичности и демонстрират благоприятни условия за друг тип еднаквост, съобщи Владимир Полеганов.

Мисля, че това е метод да се избяга от стереотипното мислене за това какъв би трябвало да бъде човек и какво би трябвало да бъде човешко. Те (фантастичните литературни образи) предефинират концепцията ни за човешко.

Фантастичното е един метод да разшири облика ни за света. Колкото по-разширен е обликът ни за света, толкоз по-напред ще можем да се движим, съобщи Полеганов.

Българската литература се отваря от ден на ден, счита още Полеганов. Отваря се за въздействие, а това не е неприятно, сподели още той. Отваря се за това да опитва по какъв начин се показва пред читателя. Сега е мощен интервал за българската литература. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР