Фамилията Порше е известна. Разпознава се под формата на редица

...
Фамилията Порше е известна. Разпознава се под формата на редица
Коментари Харесай

Фердинанд Порше – лудият учен, който изпревари времето си с век

Фамилията Порше е известна. Разпознава се под формата на редица суперавтомобили, преглежда се като документ за качество, скорост и естетическа автомобилна хубост. Преди да се появи именитата автомобилна марка, която ще направи възторг в Льо Ман (и до през днешния ден държи върха за най-вече извоювани състезания) Фердинанд има редица сполучливи инженерни планове. И до момента в който светът приказва с особена респект за хора като Едисън и Тесла, Порше като че ли остава някъде обратно със своите коли. Постиженията му, въпреки и да изпреварват събитията с към 100-150 години, през днешния ден са леко забравени или пропуснати.

Историята на дребния Фердинанд стартира на 3 септември 1875 година в Масердорф, Австрия. От най-ранна възраст Фердинанд обръщал изключително внимание на електричеството, другата пристрастеност са колите, изключително откакто татко му бил тенекиджия и постоянно двамата прекарвали много време. На 18-годишна възраст към този момент бил видян от компанията Bela Egger & Co. Същата по-късно ще бъде прекръстена Brown Boveri – през днешния ден е известна с развиването на електрически мрежи, роботика и доста други. Работата била добре платена, само че любознанието на момчето било голямо и щом свърши работният ден, Порше отивал в Имперското техническо учебно заведение в Райхенберг.

 Ferdinand Porsche - Denkmal

Интересното е, че даже и да не получава тапия за инженер, един от първите му планове е основаването на електромотор за задвижване на автомобил. Днес автомобилната компания Porsche разполага с 918 Spyder – същински шедьовър, който употребява невероятна хибридна мощ. Лонер-Порше се задвижвал с два електромотора, а цената на тази историческа иновация е феноменална, изключително във време, в което петролът не е гледан под микроскоп и рядко някой се вълнувал от фактори като междинен разход.

Интересното е, че още тогава моделът бил приспособен за надпревари, само че Порше просто изпреварил епохата, едвам 100 години по-късно стартира да се приказва за Формула Е. Първият електрически автомобил бил факт, само че Фердинанд желал да бъде първи и с други автомобилни достижения, по тази причина заложил на идващия си огромен план – хибридът. И тъй като липсвали задоволително надеждни скоростни кутии за колите, младият инженер решил да създаде системата за локомотиви. От електрическите автомобили се продават към 300 модела и са създадени даже рейсове.

Със скорост от 56 км/ч, машините даже съумели да счупят няколко локални върха за скорост. Порше стартира да се състезава и печели премия през 1905 година за най-впечатляващи инженерни решения. Съдбата ще го срещне даже с Франц Фердинанд по време на военната работа. Младият Порше става негов персонален водач, само че не на шофьорското място, когато Фердинанд е убит. По това време стартира да кипи и една нова пристрастеност – високите скорости. До 1922 година брилянтните хрумвания на конструктора се трансформират в победи – спортните му коли печелят 43 от 53 вероятни надпревари. С този триумф, Фердинанд залага своята последваща забавна цел – националната кола. В този интервал колите са разкош за богатите, а той желае да даде шофирането на всеки човек. Идеята въпреки всичко не подхожда на Даймлер и през 1929 година двете страни ще се разделят. Малко след огромната меланхолия идва време за основаването на лични планове.

 Hitler besichtigt einen Volkswagen, rechts daneben Dr. Ferdinand Porsche

През 1931 година Порше се открива в Щутгарт и отваря вратите на своята дизайнерска и консултанстска компания за мотори и коли. С малко финансова поддръжка предлага работа и на някои от своите положителни другари, с цел да стартират първата стъпка към основаването на гигантска автомобилна компания. Сред определените бил и синът Фери Порше, който от най-ранна възраст се отглежда с любовта към механиката. Със свободата в свои ръце, Фердинанд бързо почнал да работи върху основаването на дребна градска кола за всеки. Машината през днешния ден е позната като, само че преди да стане факт ще изтече доста вода. С финансовата рецесия на хоризонта, съвсем никой не можел да влага дълго време в прохождащата новооткрита компания. В тези тежки времена се ражда и именития Автомобилен съюз, където с общи сили се събират марки като Audi, DKW, Horch и Wanderer.

 Ferdinand Porsche and Adolf Hitler.

Изпълнителният шеф барон Клаус декор Йорцен имал потребност от модел за представянето на автомобилното ревю в Берлин и надлежно се доверил за следващ път на своя добър другар и измъчен създател на автомобилна компания. Това дало и толкоз нужния финансов въздух на Фердинанд да стартира да работи, само че напиращата война доста бързо щяла да промени проектите на конструктора. Както се досещате, новото амплоа също е тъкмо толкоз сполучливо, колкото са и автомобилит. Раждането на не е изключително елементарно начинание, изключително откакто Tatra завежда правосъдни каузи за копирането на системата за въздушно изстудяване, предопределена за коли с мотор в задната част.

 Adolf Hitler

Под натиска на Хитлер, Фердинанд кандидатствал за немско поданство (премахвайки „ нечистите “ фамилни връзки) и доста скоро получил цялостен достъп до всички вероятни чинове. Той е регистриран в Национал Социалистическата Немска работническа партия, също така е и член на SS. Дори има няколко съществени армейски чина по време на войната. Много скоро немските инженери ще нарекат някогашния авто конструктор – вманиачен академик. През 1942 година стартира създаването на танкове – пазарът на коли не бил толкоз вкусен.

Войната свършила и заводите трябвало да се преквалифицират още веднъж, този път за произвеждане на коли. Бившият конструктор бил помолен да продължи работата си за Volkswagen във Франция и по този начин да изплаща военни репарации. В един миг даже бил потърсен за консултация по създаването на нов модел Renault 4CV, само че тов бързо се разрастнало като доста сериозен спор и шефът (бивш участник във войната) бързо намерил причина да откаже асистенцията. На 15 декември 1945 година управляващите го арестуват автомобилния конструктор като военнопрестъпник. Докато той прекарва 22 месеца в пандиза, синът му продължава с всички опити да задържи компанията и да я резервира.

Порше е освободен откакто потвърждава, че при него не са работили военнопленници. Впрочем точно синът Фери Порше съумява да наложи компанията като авто производител и освен като дизайнер. Животът на инженерът, лудият академик, почитателят на високи скорости и основателят на националната кола, завършва през 1951 година на 75-годишна възраст. Макар и да не съумява да извърши всички софтуерни провокации, Фердинанд оставя на света доста съществено завещание – децата си. Фамилията продължава делото на татко си и през днешния ден можем да забележим редица инженерни решения, както и съществено количество трофеи в автомобилния спорт. И всичко това стартира единствено като една пристрастеност!

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР