Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на

...
Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на
Коментари Харесай

Димитър Ганчев: Изкуственият интелект ще продължи да се развива, трябва да добием дигитална култура

Фалшив видеоклип, с откраднатия облик и глас на водещата на " По света и у нас " Аделина Радева, се популяризира интензивно в обществените мрежи в петък. Колко рисков може да бъде изкуственият разсъдък и по какъв начин да се предпазим?

" Истината е, че извънредно елементарно се прави такова нещо. Има приложения, с които всеки може да сътвори т.нар Deepfake. Нито видеото е проблем, нито аудиото. Не би следвало да се фокусираме върху това какъв брой елементарно се прави, а то ще става и по-лесно, би трябвало да се фокусираме върху това по какъв начин да се предпазим ", разяснява в " Денят стартира " специалистът по киберсигурност Димитър Ганчев.



По думите му е значим източникът на информация.

" Трябва да придобием цифрова просвета. Трябва да се фокусираме върху това да оценяваме източника на връзка. Моето предложение е да го оценяваме по това ние ли сме намерили информация или тя нас ", добави Димитър Ганчев.

Експертът разясни, че основаването на Deepfake не е криминализирано, като се санкционира единствено в случай че е за илюзия.



" Създаването на Deepfake не може да бъде инкриминирано, рискуваме да забраним развиването на изкуствения разсъдък. Там има доста морални и етични проблеми, тъй като в един миг изкуственият разсъдък ще стартира самичък да го прави, тогава кой ще бъде виновен ", сподели още Димитър Ганчев.

Той изясни, че заплахите от изкуствения разсъдък за в бъдеще могат да бъдат шантажи, геополитически операции, да се внася суматоха.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР