Фалшифицираните стоки струват на европейската индустрия за облекло, козметика и

...
Фалшифицираните стоки струват на европейската индустрия за облекло, козметика и
Коментари Харесай

ЕС губи 16 млрд. евро годишно заради фалшифицирани стоки

Фалшифицираните артикули костват на европейската промишленост за облекло, козметика и играчки 16 милиарда евро и съвсем 200 000 работни места всяка година, съобщи Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO), съобщи Агенция Франс Прес.


Въз основа на данни от 2018 година до 2021 година в изследването на EUIPO се показва, че най-силно обиден е секторът на облеклото, който всяка година губи доходи в размер на 12 милиарда евро, или 5,2 % от оборота си.

Загубите в бранша на козметиката се правят оценка на 3 милиарда евро, а тези в бранша на играчките - на 1 милиарда евро.

Не цяла Европа е наранена по един и същи метод: Германия, Франция, Италия, Испания и Австрия са виновни за половината от тези загуби.

Екстраполирайки положението на засегнатите браншове, EUIPO пресметна броя на работните места, изгубени вследствие на тези дефицити, на 200 000, от които 40 000 в Германия, 24 000 в Италия, към 15 000 в Испания и същия брой във Франция.

Но европейската организация признава, че " подправянето, както и всяка друга противозаконна активност, не може да бъде измерено тъкмо ".

Затова, с цел да изготви тези оценки, EUIPO е основала модел, който се основава частично на иззетите от полицията суми и на % европейци, които признават, че са купували подправени артикули във всяка страна.

Според предходно изследване от юни 2023 година една трета от европейците считат, че е задоволително да се купуват подправени артикули, в случай че цената на истинския артикул е прекомерно висока. Този дял нараства до половината измежду младежите. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР