Фалитите в България ще се увеличат с 20% през 2020

...
Фалитите в България ще се увеличат с 20% през 2020
Коментари Харесай

Прогноза: Фалитите в България ще се увеличат с 20%

Фалитите в България ще се усилят с 20% през 2020 година спрямо 2019 година, предвижда водачът в застраховането на търговски заеми Euler Hermes. Потенциално застрашени са компании в съвсем всички браншове, като относителна непоклатимост има единствено при ИТ и електрониката. С изключително внимание ще се наблюдават превоза, който се чака да има спомагателни компликации след активирането на Пакет “Мобилност ”, както и някои производства, свързани с автомобилостроенето. Очакванията на компанията са отрицателната наклонност да се задържи най-малко до края на 2021 година, когато също ще има 21% повече банкрути, в сравнение с в предпандемичната 2019 година

“Несъмнено новата икономическа действителност ще форсира процеса на растеж на банкрутите у нас, който стартира още преди три години. Последствията от COVID-19 рецесията ще се усетят както тази година, по този начин и отсрочено през идната. Както постоянно обаче сме обръщали внимание, поради тежка административна процедура и някои специфики в България несъстоятелностите не са главният знак за стабилността на фирмите и стопанската система. Затова нашите упования са същинският удар да се усети в междуфирмената задлъжнялост, чиито равнища могат да набъбнат доста. Това е сигналът за риск, който би трябвало да се следи доста деликатно ”, изясни Камелия Попова, Управител на Euler Hermes за България.

Прогнозата за България е част от отчет на Euler Hermes, който се концентрира върху последствията от COVID-19 рецесията върху стабилността на фирмите от целия свят. Според специалистите на световно равнище банкрутите ще набъбнат приблизително с 35% през 2021 по отношение на 2019 година Най-тежко се чака да бъде ситуацията в Съединени американски щати с нарастване от 57%, Литва с 49% и Бразилия с 45% за същия интервал. Пред доста сериозен растеж обаче са изправени и доста страни в Западна Европа, както и Китай с прогноза за 40%, Сигнапур с 39% и Хонг Конг с 23%.
eh-rust-faliti-2021-2019.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР