Фалиралият врачански вестник „Конкурент“ публикува поредната фалшива новина, установи проверка

...
Фалиралият врачански вестник „Конкурент“ публикува поредната фалшива новина, установи проверка
Коментари Харесай

Срамота, колеги! Шаранчето Гошо Синдика клъвна на фейк за Путин, „Свободна Европа“ го разобличи /доказателства/

Фалиралият врачански вестник „ Конкурент “ разгласява следващата подправена вест, откри инспекция на организация BulNews.
Иначе дребничкият основен редактор Георги Александров, който се изживява като титанът на врачанската публицистика, клъвна като шаранче на въдица. Той гръмко оповести на уеб страницата на седмичника, че съветският президент Владимир Путин чете книгата „ Гозбите у Северозапада “. Гошо Синдика, както е известен в медийните среди редакторът, даже стига до умозаключението, че това потвърждава българските корени на управника.
Оказва се в действителност, че става въпрос за смешка сред другари. Някой направил фотоколаж със фотография на Путин, където на назад във времето в библиотеката се вижда корицата на въпросната книга. Без да направи никаква инспекция, или пък с цел да натрупа неестествен трафик за уеб страницата на седмичника, Гошо Синдика разгласява вест със заглавието „ Владимир Путин с необикновен жест към Северозапада “.
Чутовният гаф на „ Конкурент “ стигна и до интернет уеб страницата на „ Свободна Европа “, който съставлява у нас Radio Free Europe/Radio Liberty. Журналистите там са втрещени от незнанието на основния редактор и му посветиха цялостен материал.
Вижте го:

"Някой се е вързал ". Как един колаж стана подправена вест за български корени на Путин

Готвач издава кулинарна книга. Негов другар на смешка прави колаж от корицата ѝ и фотография на Путин. Така излиза, че гозбите на готвача са в библиотеката на съветския президент. Но шегата стига до парадокс. Врачанска медия разгласява колажа като доказателство, че Путин е с български корени.
Руският президент Владимир Путин е познавач на обичайна кухня на Северозападна България, а това е доказателство, че корените на неговия жанр произлизат от Чипровския край.
Ако това изречение ви звучи като анекдот, може би сте пропуснали новината във врачанския районен уебсайт “Конкурент”, озаглавена: “Владимир Путин с необикновен жест към Северозапада”.
Тя беше оповестена на 14 май дружно със фотография на съветския президент от негова обществена поява. Путин беше седнал пред библиотека, в която се вижда корицата на кулинарната книга “Гозбите у Северозапада”.
В дъното на тази история се оказва една другарска смешка, достигнала до районната медия и възприета от нея като истина. На собствен ред изданието я разгласява, без да направи инспекция. Резултатът е, че новината за “жеста” на Путин към Северозапада е прочетена близо 10 000 пъти в уеб страницата на “Конкурент” и е споделена трийсетина пъти във Facebook.
Проверка на Свободна Европа сподели, че фрагментът в действителност е колаж. Истинската фотография на Путин е направена на 11 май от фотограф на Франс прес по време на съвещание на съветска просветителна фондация. Автентичната фотография не съдържа българска кулинарна книга. На нейното място в библиотеката зад Путин се вижда футболна енциклопедия.
“Конкурент” обаче показва колажа за истинска фотография. И твърди, че наличието на българската кулинарна книга зад съветския президент удостоверява една догадка, стартирана от години най-вече в таблоидни издания: че корените на рода на Путин произлизат от Северозападна България.
Нейният първоизточник е възпитаничката на Московския държавен университет Добринка Райчинова. От над десетилетие тя твърди, че е разкрила диря, че родоначалникът на фамилията на Путин може би е момче, оживяло след Чипровското въстание през 1688 година и след това мигрирало до Санкт Петербург, където на 7 октомври 1952 година е роден съветският президент.
Свободна Европа изпрати няколко писмени въпроса до редакцията на “Конкурент”. В отговор основният редактор на изданието Георги Александров призна в собствен имейл, че не знае нито дали фотографията на Путин с българската кулинарна книга е достоверна, нито кой има правата ѝ.
“Снимката на Владимир Путин ни е изпратена на електронната поща. Авторът не е неизвестен, само че не можем да потвърдим достоверността на кадъра”, отговори Александров, уточнявайки, че материалът за “жеста” на съветския президент към България е “информативен, а не рекламен”.
“Публикувахме го, тъй като за първи път е доказана история, която се споделя в Чипровския край от уста на уста”, написа още в имейла си до Свободна Европа основният редактор на районната медия.
Помолихме за в допълнение конкретизиране дали “Конкурент” е удостоверило хипотезата за българските корени на Путин с информация от различен, самостоятелен източник, само че Александров отхвърли да дава отговор на повече въпроси.
“Мисля, че много изчерпателно и в детайли отговорих на поставените от вас въпроси. Направих го доброжелателно, въпреки че можех да не върша това усилие”, написа журналистът във втория си имейл, акцентирайки, че Свободна Европа може да продължи с “разсъжденията си” в “друга посока”, само че “без присъединяване на “Конкурент”, моля”.
Междувременно потърсихме и създателя на “Гозбите у Северозапада” и професионален готвач Иван Сашов. Изпратихме на имейла му сходни въпроси, с цел да разберем дали от редакцията на врачанската медия са го потърсили по отношение на обявата за Путин.
“Всичко потегли от смешка на мой другар към мен с този колаж. Йоан Константинов го беше споделил в Туитър, може би и в други мрежи. Посмяхме се и мислех, че там си е останал… Сега виждам и се чудя “Не!Новините” ли чета”, отговори ни Сашов, визирайки хумористичния уебсайт за неуместни вести на Самуил Петканов.
В имейл до Свободна Европа готвачът показва, че в никакъв случай не е имал контакт с “Конкурент”, че не е твърдял, че книгата му е доказателство за българските корени на Путин, както и че не е търсил метод да популяризира творбата си.
“Книгата е от дълго време изчерпана, нямам и не съм имал контракт за реклама. Тази книга е издадена на краудфъндинг принцип и в никакъв случай не съм имал бюджет за реклама… Знам какъв напън беше първоначално някой да напише и ред, камо ли да имам за рекламно лице международен диктатор”, гласеше още отговорът на Иван Сашов.
В идващ собствен имейл до Свободна Европа той добави, че е писал на “Конкурент”, опровергавайки достоверността на колажа с съветския президент, само че не е получил отговор. Освен това Сашов ни даде скрийншот от известие, написано на северозападен акцент. С него приятелят му е изпратил модифицираната фотография на Путин на 13 май, ден преди обявата във врачанския уебсайт.
Съобщението гласи: “Коги сакаш да завладееш Свето, но ти се сака и Покрекло да поапнеш...”
“На пръв взор почтена работа, само че някой се е вързал”, заключи цялата история създателят на “Гозбите у Северозапада”.
Макар казусът да има по-скоро хумористични нюанси, той е индикативен за лекотата, с която някои медии разгласяват откровена дезинформация, изключително в случай че тя е обвързвана с Русия и България. Миналата седмица беше оповестено изследване на Фондацията за филантропични и обществени проучвания (ФХСИ), съгласно което от началото на съветската военна инвазия в Украйна проруското пропагандно наличие в български онлайн медии се е нараснало десетократно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР