Факторите за растеж са различни във всяка страна. Растежът идва,

...
Факторите за растеж са различни във всяка страна. Растежът идва,
Коментари Харесай

Икономист: България има нулев ръст на инвестициите за последните 10 години

Факторите за напредък са разнообразни във всяка страна. Растежът идва, когато стопанската система е по-конкурентноспособна. За последните 10 години България има съвсем нулев напредък общо на вложения. В Румъния растежът е 3,6% за 10 години, а за последните 5-6 години е над 5% действително растеж. В България е нула. Това съобщи основният икономист на Института за пазарна политика Лъчезар Богданов след информацията, че Румъния е изпреварила страни като Гърция, Латвия, Словакия, Хърватия по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в ефира на Нова телевизия.

Същевременно България остава на дъното в класацията.

„ Но Румъния не е първенецът. Литва догонва доста повече. Тя за 21 години е сближила 52 пункта, Румъния – към 50, България – 30. Ние отново сближаваме, само че по-бавно. Последните няколко години Литва догонва междинното в Европа с – 11-14%, Румъния – 14, България – 9% ”, сподели Богданов. И изясни по какъв начин се пресмятат тези проценти. „ Събираме всички страни от Европейски Съюз, виждаме междинното равнище на Брутният вътрешен продукт, изчислен през покупателната дарба и виждаме всяка страна къде е. Румъния скоро ще догони Испания, а Литва я е изпреварила. Ако продължи с това движение, ще догони Италия, както прочее и Чехия и Словения също я приближават ”, уточни икономистът.

Главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков пък изясни, че това икономическо развиване е композиция от фактори.

„ Няма едно нещо, което да посочим и да кажем: „ Това е! Ако го създадем, всичко друго ще се реши от единствено себе си ”. Румъния е необикновен образец в Европейски Съюз. Тя има доста огромен вътрешен пазар и не е чак толкоз отворена като стопанска система за разлика от множеството страни от Европейски Съюз, още повече България. България износът и вносът са сред 60 и 70%, в Румъния – 50%. Тя има огромен вътрешен пазар, който я защищава от рецесии до някаква степен. Това я защищити от огромни шокове ”, счита той.

„ Виждаме, че има спомагателен напън върху бюджета, което може да се трансформира в нов напън върху бюджета. Такива неверни решения би трябвало да се закриват мигновено ”, добави още Стайков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР