Фактите говорят: Защо има високосна година? Светът загуби безвъзвратно десет

...
Фактите говорят: Защо има високосна година? Светът загуби безвъзвратно десет
Коментари Харесай

Фактите говорят: Защо има високосна година?


Фактите приказват: Защо има високосна година? Светът загуби окончателно 10 при промяната на календара. Тази година е високосна и месец февруари не е толкоз къс. Веднъж на всеки четири години прибавяме по един ден към календара, тъй че да се вярно приравнени с въртенето на Земята към Слънцето.
Една година е дължа 365,25 дни,
тъй че прибавянето на още един ден на всеки четири години е належащо, с цел да поддържаме нашите календари точни.

Шест часа може да не наподобяват толкоз огромна работа, само че след 10 години без високосен ден календарът ще се отклони с 2,5 дни, а след цялостен век с цели 25 дни. С течение на времето сезоните безусловно ще се идват в изцяло друго време на годината.
Представете си лятото през ноември.
Преди актуалния григориански календар хората използваха 365-дневния юлиански календар, основан от римския император Юлий Цезар през 46 година прочие н. е. Той включва високосна година на всеки четири години, само че математическият му модел не е напълно верен, защото при него се натрупват 11 спомагателни минути н годината. Това последователно
измества точността на календара.
През 1582 година астрономите на папа Григорий XIII виждат грешката и вкарват календар с високосна година, който използваме до през днешния ден. Но защото календарът дава по 11 минути в продължение на повече от 1600 години, би трябвало да се направи нещо, с цел да се поправя.

Папата взема решение, че с цел да се актуализира календарът, би трябвало да се отстранен 10 дни от него. И по този начин, 4 октомври 1582 година е последван от 15 октомври 1582 година Десет дни са отстранени от историята вечно! Каквото и да се е случило през тези 10 дни,
то не е част от историческите записи.
Забележително е да се мисли, че има 10 дни в историята, които в никакъв случай не са се случвали. Представете си, че можете да изберете 10 дни от предишното си и да ги премахнете от историята. Десет дни, в които вашите най-дълбоки разочарования, най-големи неточности и най-големи провали даже не са се случили.

Може да се случи, тъй като се е случвало и преди. Има доста образци за това в Библията. Исак се опасява, по тази причина лъже, че жена му е негова сестра. Разгневан, Мойсей убива египтянин. Давид жадува Витсавее и прави прелюбодейство. Петър е изплашен и отхвърля, че познава Исус – три пъти. Павел
ненавижда почитателите на Христос и ги преследва.
Но Бог им елементарни и не помни предишното им. Той употребява всички тях по невероятни способи. Вашето минало не дефинира бъдещето ви. Вашата история може да бъде пренаписана.

В 2 Коринтяни 5:17 се споделя: „ Всеки, който принадлежи на Христос, е нов човек. Миналото е забравено и всичко е ново. “ Това значи, че всичките ни глупави решения, аморални
дейности и обидни думи в никакъв случай не са се случвали.
Нови истории са писани от епохи. Хората са оставили срама си и са загърбили предишното си. Те са трансформирали метода си и са създали позитивна смяна в живота си.

Когато изповядаме греховете си и приемем Христос в живота си, Бог ни прости и не помни предишното ни. Той ни дава ново начало!
Ние сме оправдани, което значи, че не сме отговорни
в Божиите очи. Нашето досие е чисто. Можем да се откажем от предишните си неточности и да откажем да се занимаваме повече с тях. Те са отстранени от нашата история и Бог не помни, че въобще са се случвали.
29 февруари е идеалният ден да помислите какво
можете да добавите и какво можете да изтриете от живота си. Заложете на прошката и вярата – изтрийте виновността и срама.

Вглеждането в предишното ни пречи да се любуваме на Божиите благословии и заслепява светлото ни бъдеще.
Ето ги всички поверия за 29 февруари
Смята се, че бебетата имат вълшебен сили. Високосният ден дефинира какво ще е времето през годината. Родените на 29 февруари не трябва да се плашат от пожари и наводнения.

Веднъж на всеки четири години годината е високосна и вместо нормалните 365 тя има 366 дни, като спомагателният ден се прибавя
към най-краткия месец – февруари.
По тази причина съгласно поверията родените във високосния ден се считат за неповторими късметлии. Хората, които са се появили на бял свят на 29 февруари, няма потребност да се опасяват от естествени феномени, защото стихиите няма да ги обиден, гласи още националното творчество.
В някои култури имат вяра, че бебетата,
родени на 29 февруари, имат специфични или вълшебен сили поради рядката дата. Това може да включва всичко – от шанс до нараснало възприятие за вътрешен глас. В други култури пък считат, че родените на 29 февруари живеят по-дълго. Общото сред другите вярвания е, че децата, които са родени през високосната година, са щастливи.
Съществуват поверия, съгласно които времето
на 29 февруари може да предскаже какво ще е идното лято. Например в случай че високосният ден е плевел и дъждовен, лятото ще бъде доста горещо.

С 29 февруари са свързани и куп селскостопански суеверия. Според едно от тях посевите, засадени на този ден, може да имат неповторима орис и доста добра годишна продукция.
Напук на суеверията да не се подписва брак
на 29 февруари, защото това ще докара до злощастие и провал на връзката, тази година традициите се прекатурват с главата надолу. И вместо да бягат като демон от тамян, от ден на ден млади двойки се втурват да увековечат любовта си точно на тази дата. Влюбените имат вяра, че сватбата на 29 февруари, която се случва единствено през високосните години, може да има доста забавни и алегорични аспекти. Тъй като денят се появява единствено един път на всеки четири години, сватбата на тази дата може да бъде знак на необичайност и уникалност. Тя може да подчертае
специалността на връзката и уговорката към другия.
От друга страна изборът да се подписа брак навръх този ден може да бъде общопризнат и като израз на храброст и подготвеност за справяне с провокациите във връзката. Сватбата на 29 февруари се приема като знак за мощна връзка и дълготраен брак. Да кажеш „ да “ на този ден се пояснява като заричане за честност и превъзмогване на времето дружно.
Въпреки всички суеверия – положителни и неприятни,
родените през високосна година се смятат за огромни късметлии. Изчисленията демонстрират, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона, или към 0,0686% от популацията на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е почти 1 на 1500.

Може би най-драматичното събитие на 29 февруари е злополуката на перуански Боинг-737 в Андите през 1996 г, когато умират 123-ма души на борда.

Няколко години по-рано също неприятно събитие помрачава високосния ден. През 1988 година южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, Нобелов лауреат за мир, е задържан с още 100 духовни лица след 5-дневен митинг против политиката на апартейд.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР