ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Лишена с усилията на ЕС от Ар Ти и Спутник, Русия продължава своята информационна война

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Лишена от медиите " Ар Ти " и " Спутник ", неразрешени от Европейски Съюз след нахлуването ѝ в Украйна, Москва не се отхвърли да води осведомителна война в Стария свят и на други места, употребявайки уязвимости в интернет и подобаващи заместители, като солидна добавка към чековата си брошура.

Веднъж не се брои, нали? Руският предприемач Евгений Пригожин, създател на наемническата формация " Вагнер " и считан за доближен на Владимир Путин, се похвали в понеделник, че прави операции в разгара на акцията за междинни избори в Съединени американски щати - нещо, отричано с години.

" Битката на разкази продължава - освен на Запад, само че и в Латинска Америка и Африка, където Кремъл доста ефикасно популяризира своите тези и агитация ", изяснява пред Агенция Франс Прес анализаторката Катарина Клингова, работеща за мозъчния център " Глобсек " със седалище в Братислава.

В Европа белгийската неправителствена организация за битка с дезинформацията " И Ю ДизинфоЛаб " (EU DisinfoLab) заяви в средата на септември за доста комплицирана интервенция за въздействие - подхваната през май 2022 година и продължаваща и в този момент, състояща се в клонирането на десетки уеб сайтове на действителни медии (като " Билд ", " 20 минути ", АНСА, " Гардиън " и РБК-Украина), с цел да се популяризират фейкови публикации, видеа и данни от анкети.

Всичко това се препредава посредством " мрежи от (интернет) страници или подправени сметки във Facebook " и благодарение на рекламна акция в обществената мрежа на стойност към 105 000 $, твърди организацията.

Заобиколни решения

При все че още е мъчно да се уточни за причинител на интервенцията съответен състезател, " доста обстоятелства сочат, че са забъркани играчи, основани в Русия ", твърди " И Ю ДизинфоЛаб ", описвайки изявления, напълно " построени съгласно съветската агитация ".

В началото на юли говорителка на българското държавно управление пък упрекна Русия, че заплаща до 2000 евро месечно на обществени персони, политици или публицисти, с цел да бранят ползите на Кремъл в страната.

През март Европейският съюз забрани медиите " Ар Ти " и " Спутник ", без да успее да им попречи да популяризират наличие. Те употребяват за задачата пропуските в интернет - основават се нови имена на домейни, огледални или видимо самостоятелни уеб сайтове, възпроизвеждащи буквално наличие от " Ар Ти ", както разкри неотдавна Институтът за стратегически разговор в Лондон.

Освен това те още са налични посредством елементарен Ви Пи Ен (частна виртуална мрежа) или на видеоплатформи онлайн от рода на " Одисей " или " Ръмбъл ", които не крият отсъствието на модерация, благоприятстващо радикалните, антисистемните и тайните теории.

Обект на скорошни сигнали до френските управляващи, на които тези заобиколни решения очевидно бяха убегнали, в края на октомври " Одисей " и " Ръмбъл " стопираха да популяризират във Франция наличието на " Ар Ти " и " Спутник ". Другаде в Европа обаче разпространяването му продължава, откри Агенция Франс Прес.

Тези две медии са " единствено върхът на айсберга. Кремъл употребява пребогато принадлежности и играчи в своите интервенции за въздействие - от огромната си медийна машина до новинарските организации, своите посолства и представителства в целия свят, фабриките за тролове, хакерите, православната черква, разнообразни неправителствени организации и т. н. ", изброява Катарина Клингова.

Всяване на ужас

" След като стартира съветското настъпление в Украйна, и " Ар Ти ", и " Спутник " бяха блокирани, виждаме преподреждане на съветския информативен инструментариум и въздействие в чужбина ", ориентирано по-специално към обширна вселена от мрежи, включваща Телеграм, блогове, сметки във Facebook, Туитър и други, изяснява за Агенция Франс Прес Кевин Лимоние, откривател на рускоезичното киберпространство.

" Блокирането им прочее прекомерно доста закъсня. Тези медии съумяха да образуват изключително комплицирани мрежи за разпространяване на разкази, към този момент не всеки път зависещи от съветската страна. Руското въздействие стана нещо всекидневно и се вкорени, по-специално в прочут брой кръгове от антисистемни дейци, " жълти жилетки ", антиваксъри и т. н. ", показва той.

Стратегията от дълго време към този момент " планува да се основава комплициране, като се смесва истината с неистини, без съмнение се изопачава действителността и се измислят елементарни пояснения за комплицирани проблеми ", прибавя специалистът.

Тя цели също така да се подхранва напрежение и да се задълбава в слабите места. Някои наблюдаващи предвиждат примерно с приближаване на зимата осведомителни акции с фокус върху тематики като енергетиката и отоплението, които има риск да слагат пред мъчно тестване европейската поддръжка за Украйна при положение на токови режими.

" Оръжията, основани на информатиката, към момента са на ниска цена инструмент спрямо елементарните оръжия; имат и евентуален мощен резултат. При избори да вземем за пример, в случай че сте способни да повлияете на политически водачи, искащи вероятно да спрат помощта за Украйна ", отбелязва пред Агенция Франс Прес Брайън Листън, анализатор от " Бъдеще на запис " (Recorded Future) - американска компания, работеща в областта на киберсигурността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР