ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борис Рожин: На Тайван е отредена ролята на Украйна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на съветския боен специалист и блогър Борис РОЖИН

За разлика от прословутия 20-ти конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз, който нанесе колосален удар от вътрешната страна на международното комунистическо придвижване и Съюз на съветските социалистически републики, 20-ият конгрес на Китайската комунистическа партия /ККП/ може да се смята за исторически със знак плюс.

1. Въпреки всички клевети и клюки президентът Си Дзинпин освен резервира, само че и ускори властта си. Днес в действителност е началото на неговия трети мандат, отклоняване от предходна традиция, която датира от Дън Сяопин. Но тук е значимо да се помни, че идолът на ръководителя Си не е Дън, а Мао (китайският Сталин). По този метод правилото на ротация на политическото управление на ККП, който съществува от десетилетия, е най-малко краткотрайно оставен настрани. Китай разчита на потвърден кормчия, който да води Китай през бурята на трансформацията на международния ред. Примерно, както Сталин води Съюз на съветските социалистически републики през бурята на Втората международна война до статута
суперсили.

2. Вътрешнопартийната съпротива на президента Си претърпя тежко проваляне, курсът към доближаване със Съединените щати беше отритнат от партийното болшинство, което основателно има вяра, че Китай е навлязъл в стадия на битка за бъдещия международен ред и „ връщане към 2007 " към този момент няма да работи. Предстои битка със Съединените щати, а тези, които приканват за „ договаряния “, стават освен ненужни, само че и рискови за вероятностите на Китай.

3. Обновяването на Централния комитет на ККП и Политбюро освен отразява преразпределението на силите в най-голямата комунистическа партия в света, само че и консолидира главните трендове, утвърдени от конгреса - битката за връщането на Тайван в родното му пристанище, решителното подсилване на въоръжените сили, курсът към многополюсен свят без американска надмощие. Китай ще бъде воден по този път от президента Си и там, според от триумфа на битката, той ще може или да се кандидатира за 4-ти мандат, или, в случай че здравето не разрешава, да приготви наследници, които няма да позволен обстановката да се върне обратно.

4. За Русия това значи, че ние няма да бъдем сами в нашата битка за нов международен ред, Студената война на Съединени американски щати против Китай ще ескалира и триумфът на Китай в тази битка ще е толкоз значим, колкото нашият триумф против американската надмощие. Въпреки че КНР и Руската федерация не са съдружници в цялостния смисъл на думата, по въпроса за битката с американската надмощие ние сме в една лодка с Китай. И до момента в който това е по този начин, не може да се приказва за никаква изолираност на Русия. Следователно успеха на президента Си е добър сигнал за Русия, че Китай идва в борбата и няма да се отклони от този път, поддавайки се на убеждението на тези, които предложиха „ да не усложняваме “.

5. Съединени американски щати явно са очаквали нещо сходно, тъй че надали ще бъдат удовлетворени от подобен резултат. Залогът върху вътрешните несъгласия в Централен комитет на ККП не се оправда, както и опитите да се принуди Китай да се откаже от курса си на обединяване с Тайван посредством закани. С оглед на това може да се чака, че Съединени американски щати ще форсират началото на боен спор в Тайван и то в миг, когато Китай към момента не е изцяло подготвен за него. Съединени американски щати са наясно с сериозния фактор на обстановката - декларацията за суверенитет на Тайван. Това неизбежно ще предизвика китайски боен отговор. Съответно този механизъм, от позиция на Съединени американски щати, би трябвало да бъде задействан, преди Китай да е изцяло подготвен. Победата на Си съществено покачва опцията за война за Тайван, където на Тайван е отредена ролята на Украйна. Какъвто и да е резултатът от този спор, може да се чака, че икономическото значение на Тайван в дълготраен проект ще спадне внезапно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР