ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Харвардците откраднаха всички социални идеи на БСП и се настаняват удобно на мястото на уморената столетница

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Да, този парламент, 48-мият, е мъртвороден.
Още в нощта на вота стана ясно, че постоянно държавно управление мъчно би се съставило въз основата на изборните резултати и отчитайки политическия багаж на партийните водачи.
Червените линии, които политиците издълбаха по сред си, се трансфораха в барикади, зад които централите скриха мижавия си електорат.

Това написа в коментара си за " Епицентър " журналистът Валерия Велева. Тя продължава по този начин:

ПОЛИТИЧЕСКО ЛИЦЕМЕРИЕ

17-те дни, които Радев отпусна на водачите, сякаш да ги приказват, не стопиха ледовете. Напротив! Изрекоха се тежки обети, досегашни съдружници се смразиха до степен на личностно отказване. Дори мантрата " евроатлантическо болшинство " не сработи.
Политическият разговор, който по презумция би трябвало да продуцира единодушие, се изроди в озлобление, с което глутниците са самоунищожават.

Призивите: да намерим разсъдък, сили и храброст да съставим устойчиво държавно управление - станаха кухи изречения, прикриващи политическото двуличие.
Всички знаят, че този парламент, пръкнал се от най-слабата социална поддръжка в годините на прехода до момента, няма да роди държавно управление. Никакво! Просто водачите не го желаят.

И се търсят способи президентът да разтегне времето на конституционната процедура за връчването на мандатите, та нека има време най-малко за приемане на нов бюджет. Но и това е малко евентуално. За приемане на закони по Плана за възобновяване - дори не приказваме.

Консенсусът се оказа мръсна дума, разбиране - прекомерно надалеч от мирозрението на родните политици.

ГОРЧИВАТА ЧАША ДО ДЪНО

До края на октомври ГЕРБ ще изпие горчивата чаша на първа политическа мощ, останала самотна в невъзможността да сформира управническа гарнитура. Каквито и схеми да предлага Борисов, обстановката все ще е патова - тези, на които той разчита, желаят главата му и възнамеряват унижението му, а не да вършат кабинет с него. ГЕРБ мъчно ще пробият обръча на сатанизацията.

През ноември и " Промяната " ще претърпи крах, само че за тях той е калкулиран. Харвардците са настървени за разпределяне на картите след нов избор. Някой им е заречен, че тогава ще бъдат първи. И те чакат звездния си момент, сипейки предизборно нови розови обещания.

Третият мандат по всяка възможност няма да отиде при Стефан Янев, въпреки мнозина да считат, че това би била избавителната сламка за 48-мия парламент. Няма логичност президентът да връчи ключа за държавно управление на парламентарна група от 12 депутати, зад които не стои даже партия.
Няма да го връчи и на Демократична България. Нито пък на Движение за права и свободи или " Възраждане ".

Логиката сочи, че за следващ път топката ще спре пред Българска социалистическа партия, която за следващ път няма да успее сформира кабинет. Просто в този парламент няма парламентарно болшинство, което да сформира кабинет, само че Българска социалистическа партия още веднъж ще отнесе упреци.

Това комплицирано уравнение беше заложено от гласоподавателя и политиците не могат, а и не желаят да го решат. То изисква мисъл, идея, съдружна просвета, инстинкт за национална отговорност и запазване на държавността. В този парламент това липсва. Дали до Коледа ще удържи разпада си, е въпрос на парламентарна сметка. И на напън извън.

Насред зимата властта още веднъж ще се затъркаля по улиците. И отвращението от политиката и политиците отново ще замести бюлетините в урните. Този път през февруари или март.

Но и идващият парламент ще е още по-нелегитимен и още по-ялов.

И отвращението още по-голямо.

Докога ще е по този начин?

ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО РАЗБИВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТАРИЗМА

Колелото на парламентарната рецесия ще се върти до цялостното и дефинитивно разтрошаване на партийната система. А неуспехът на парламентаризма неизбежно води до еднолична власт и управници на конци. Тези процеси са дълбоки и тлееха, само че тяхното ускоряване пристигна след вдигнатия президентски пестник през лятото на 2020 година. Тогава Радев сподели, че партиите са на улицата, а не в Народното събрание и отприщи пътя на демоните за разрушаването на парламентаризма у нас.

Ударът естествено се стовари върху систематичните партии.
Първа пострада Българска социалистическа партия. Сега е ред на ГЕРБ. Следва и Движение за права и свободи.
Схемата е една и съща - нападат се първо водачите, след това екипите под тях, на самите партии се поставят етикети " корумпирани ", " остарели " или " мафиотизирани " и се задействат вътрешни процеси на разпад и разслоение.
Резултатът в Българска социалистическа партия е забележим. Традиционната левица е маргинализирана до пета позиция в публичната стълбица. И на нейно място - с външна и вътрешна поддръжка - се пробутва инженерингов план.

ПЕТКОВ ЗАБИ НОЖ НА НИНОВА

Инсталирането на семейно-приятелска бизнес-формация, вид Неправителствени организации, на върха на държавното ръководство с протекцията на президента нанесе безвъзвратен удар върху демократичните устои в страната. Нахлуването на " Промяната " на политическата сцена с налагането на лъжата, експанзията и аматьорщината като норма в политическото държание докара до трагични последици за държавността и стабилността на системата. И до момента не знаем инцидентно или преднамерено - подведе ли се или осъзнато - Радев наложи тези безпардонни момчета във властта, само че за тях връщане обратно няма. Вече се чуват гласове, че " Промяната " е новата левица. Харвардците откраднаха всички обществени хрумвания на Българска социалистическа партия и се настаняват комфортно и безапелационно в лявото пространство на мястото на изтощената столетница. С пластмасовата си усмивка Петков заби нож на Нинова.

ГРЕШКАТА НА ГЕРБ

Ще се създадат опити същото да стане и в дясно. Засега Борисов им пречи. ГЕРБ направиха " грешката " да станат още веднъж първа политическа мощ и това няма да им бъде простено. " Наказанието " е - няма да има кабинет с мандата на ГЕРБ, каквито и старания да поставя Борисов. " Приятелите му " от Демократична България ще не престават на негов тил да натрупат еднаквост. Докато го омаломощат (поне по този начин се надяват). Ако съумеят, ориста на Нинова ще споходи и Борисов - вътрешни ежби ще подкопаят престижа му. А оттова до срутва на ГЕРБ е единствено крачка. Така още една систематична партия ще се спомине, за сметка на някой нов Кирил или Стефан. Ако, несъмнено, не проработи " феноменът " на " постоянно завръщащия се Бойко ". Само той си знае докога може да удържи. Но войната в Украйна дълбае разломи и в партиите, и в електоратите. И ГЕРБ занапред ще регистрират резултатите от " ястребската политика ".

НОВИТЕ ИЗБОРИ - ПАК СЪЩОТО

Новите избори ще родят не същото, а още по-лошо. Целта е - непоправимо да бъде разграден политическият ред в страната. И това последователно ще се случи. Пред очите ни, без да можем да кажем " Стоп ". Това е начертаният за нас сюжет и ние се движим като слепци по него благодарение на този маргинализиран хайлайф. В умопомрачението на омразата един към различен водачите не осъзнават, че отслабват страната и необятно отварят вратата пред нихилизма.

Днес в българския парламент няма спечелили. Всички са победени и би трябвало да приказват с осъзнато примирение.

Всичко това е съпроводено с надълбоко разстройство на институциите и срив на държавността. С цената на националната сигурност и непоклатимост. С непознато вмешателство и пробутване на непознати стопански ползи.
Вече виждаме, че цели публични и властови системи в България или не действат или дефектират. Ние летим с гневна скорост към заличаване на личната си страна.

И ще ни връхлитат рецесии след рецесии, а 48-мият парламент ще бъде просто част от тях.
И тук огромното незнайно е - докога голямото болшинство от българите ще търпят това.
Докога Мълчанието ще бъде израз на Отчуждението.
И докога Отчуждението ще бяга от Спасението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР