ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бразилският парламент - прекалено десен за Лула и много удобен за Болсонаро

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Новият бразилски парламент е насочен още по-вдясно от този, който беше определен преди четири години и това доста би усложнило задачата на вероятно ляво държавно управление на Лула да Силва, или би улеснило тази на Жаир Болсонаро, в случай че бъде избран отново.

В края на първия тур, на 2 октомври, някогашният ляв президент Луиз Инасио Лула да Силва приключи с най-хубав резултат (48%), само че в действителност празнуваше другият лагер.

Крайнодесният държавен глава получава доста по-добър резултат от планувания от социологическите изследвания (43%). И без значение какъв ще е резултатът от втория тур на 30 октомври, неговата Либерална партия ще е най-добре показаната групировка в Народното събрание. В Камарата на депутатите ЛП завоюва 99 от 513-те места, нещо нечувано за бразилска партия от 1998 година насам, с 23 депутати повече, в сравнение с преди четири години. Ако прибавим местата на Прогресивната партия (ПП) и републиканците, други две политически сили, които абсолютно поддържат Болсонаро, получаваме повече от една трета от депутатите (190).

В Сената ЛП завоюва още шест места и получи общо 13 от 81 в горната камара, 53% от тях следени от десни партии. " Това е закостенял, демократичен парламент ", съобщи пред Агенция Франс Прес ръководителят на долната камара Артур Лира от Политическа партия, един от най-близките съдружници на досегашния президент.

Парламент, надъхан " враждебно " към Лула

Въпреки студения душ от 2 октомври Лула остава любимец в анкетите. Но в случай че в последна сметка завоюва на втори тур, някогашният металург ще би трябвало да се оправи с " един неприятелски парламент, заради усилването на десницата и изключително на крайната десница ", изяснява Оливер Стункел, политолог от Фондация " Жетулио Варгас ".

Според него парламентаристи като депутата Едуардо Болсонаро, наследник на президента, и новоизбрания сенатор Сержио Моро, който осъди Лула на затвор за корупция, " ще се опитат да му вгорчат живота ".

Исканията за импийчмънт могат да бъдат показани " през цялото време " на възможния му мандат, на 1 януари.

Лявата коалиция на Лула има към 120 места в Камарата на депутатите.

За да съблюдава предизборните си обещания, като увеличение на налозите за най-богатите, някогашният синдикалист ще би трябвало да построи съюзи в центъра, както направи през първите си два мандата (2003-2010 г.).

Говорейки за центъра, в действителност става дума за " Сентрао ", конгломерация от дребни партии, които от десетилетия вземат решение всичко в Народното събрание със съюзи съгласно обстановката.

" Сентрао " има над 240 места в новия парламент, повече от задоволително, с цел да наклони везните в интерес на Лула. Но това по никакъв начин не е гратис: тези партии постоянно разменят поддръжката си против постове в обществената администрация или дотации за своите електорални бастиони.

А вятърът може да се обърне, както на собствен тил разбра някогашната лява президентка Дилма Русеф (2011-2016), подгласничка на Лула, когато беше подценена от огромна част от " Сентрао " по време на свалянето си. Каролина Ботельо, специалист по политическа връзка в Държавния университет на Рио де Жанейро, все пак счита, че множеството десни депутати може да са отворени за разговор.

" Най-големите екстремисти нямат огромна всеобща партия, която да окаже напън върху изпълнителната власт ",​ ​каза тя.

Развързване на ръцете на Болсонаро

Ако крайнодесният президент бъде избран отново, вторият му мандат може да се окаже не толкоз конфликтен като първите му четири години на власт. " Този ​​парламент е умиротворен и това огромно болшинство ще ни разреши по-бързо да утвърждаваме (законопроектите) ", сподели президентът в неделя.

Освен това той ще може да назначи следващата година двама нови съдии във Върховния съд, като назначенията ще бъдат утвърдени от Сената, чийто състав в този момент е по-благоприятен за него.

Освен това горната камара може да уволни арбитър от този Върховен съд, където има доста съдии, които Жаир Болсонаро не харесва, в това число Александър де Мораис, който подреди започването на следствия против него за дезинформация.

" Най-големият риск за демокрацията при втори мандат за Болсонаро би бил, че той може да окаже по-голям напън върху правосъдната система ", обобщава Оливер Стункел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР