ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Като играе посреднически роли, Саудитска Арабия се опитва да се завърне на сцената, смятат анализатори

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Играейки ролята на медиатор за освобождението на военнопленници, арестувани от Русия, Саудитска Арабия се пробва да се завърне на сцената след години на дипломатическа изолираност, провокирана от убийството на журналиста Джамал Хашоги, считат специалисти.

Освобождаването на 21 септември на 10 непознати бойци - петима британци, двама американци, мароканец, швед и хърватин, стана в границите на замяна на 215 украински пленници против 55 съветски, контрактувана частично от Турция.

Десетте непознати пленници бяха трансферирани от Русия в Саудитска Арабия " с персоналното ходатайство на принца престолонаследник " Мохамед бин Салман, разгласи Кремъл.

Рияд се пробва да се облагодетелства от все по-тесните си връзки с Москва - източник на напрежение с Вашингтон - с цел да отвлече вниманието от похищенията против човешките права, постоянно посочени с пръст в интернационалната преса, акцентират анализатори и дипломати.

Сега от Вашингтон, Лондон и други столици пристигнаха известия с благодарности, в които се наблягаше персоналната ангажираност на принца престолонаследник и в действителност началник на кралството Мохамед бин Салман, именуван МБС.

" Това се случва за първи път ", разяснява Али Шихаби - саудитски анализатор, непосредствен до държавното управление, който изяснява, че посредничеството на Рияд е било " мотив да се употребяват връзките сред Саудитска Арабия и Русия за добра идея ".

В бъдеще може да се осъществят и други сходни договорености, счита той.

Преди началото на войната в Украйна преди седем месеца монархията от Персийския залив - и персонално принцът престолонаследник - търсеха метод да преодолеят дипломатическата изолираност, наложена от множеството западни страни след убийството през 2018 година на саудитския публицист Джамал Хашоги в нейното консулство в Истанбул.

Реабилитация на МБС

По време на предизборната си акция Джо Байдън, чиято страна постоянно е била непосредствен съдружник на Саудитска Арабия, искаше поради убийството на Хашоги да намали монархията до " страна парий ". След избирането му, американският президент разсекрети отчет, чието умозаключение беше, че " МБС " е дал кардинално единодушие за убийството му, нещо което саудитските управляващи постоянно са отричали.

След съветската инвазия и повдигането на цените на силата обаче, американският президент, някогашният английски министър председател Борис Джонсън, както и други западни водачи посетиха кралството, един от най-големите експортьори на нефт в света, с цел да се опитат да убедят Рияд добива повече недопечен нефт.

Саудитска Арабия удържа на натиска, като се базира на уговорките си към ОПЕК+, обединяването на страните експортьорки на нефт, което управлява дружно с Москва.

Войната в Украйна донесе на принца престолонаследник " ново доверие в него ", акцентира неизвестен посланик, основан в Рияд.

Като играе посреднически функции, Саудитска Арабия се пробва " да убеди Запада, че е надеждна в интернационалните връзки ", макар или поради околните си връзки с съветския президент Владимир Путин.

Това ѝ разрешава да влиза във водещите заглавия и с друго, с изключение на с информации за суровите санкции, налагани на критиците на властта, прибавя той и прави отпратка към случаите на две дами, които неотдавна бяха наказани на дълги години затвор поради изявления в обществените мрежи.

Ръководителят на саудитската дипломация принц Фeйсал бин Фархан Ал Сауд съобщи този уикенд пред Би Би Си, че саудитското ходатайство е било стимулирано от " филантропични подбуди " и е " доста цинично " да се мисли, че кралството желало да усъвършенства имиджа си.

Първа стопанска система в арабския свят и авторитетен фактор в Близкия изток, кралството следи по какъв начин някои от дребните му съседи в Залива, най-много Оман и Катар, се утвърдиха на международната сцена, поемайки посреднически функции в няколко интернационалните проблема.

" Саудитска Арабия видя също по какъв начин Турция провокира екстаз и внимание, откакто контракти съглашението за зърнените храни с Русия и Украйна, и би могла да се опита да пожъне сходен триумф ", съобщи Алекс Старк от мозъчния концерн " Нова Америка " (New America) във Вашингтон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР