ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Алла Пугачова срещу Владимир Путин: кой печели?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Със своите антивоенни апели Алла Пугачова навреди на съветския президент Владимир Путин. На Кремъл му трябваше съвсем цяло денонощие, с цел да събере храброст да отговори на певицата. Нима хората на Путин се изплашиха?

Знаменитата съветска естрадна певица Алла Пугачова отговори в обществените мрежи с намерено писмо на оповестяването на брачна половинка ѝ Максим Галкин за " задграничен сътрудник ". В писмото си Алла Пугачова изиска също да бъде оповестена за " задграничен сътрудник ". Освен това тя зае ясна антивоенна позиция, настоявайки за " преустановяване на гибелта на нашите момчета поради илюзорни цели, които трансформират страната в новобранец и утежняват живота на нашите жители ". Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент Владимир Путин, отхвърли да разяснява нейното изказване. От какво толкоз се уплаши Кремъл?

Пугачова и Путин - конфликтът на два свята

Алла Пугачова, признакът на руската и на съветската сцена, намерено се изправи против съветските управляващи. Още по времето на Леонид Брежнев имаше анекдот, че в далечното бъдеще този руски общоприет секретар ще бъде наименуван " изтъкнат политически деятел от епохата на Пугачова ". Сега въпросът е дали същото няма да се случи и с Владимир Путин. Де факто ставаме очевидци на едно състезание: кой от двамата - дали някогашният сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), или певицата, почнали почти по едно и също време кариерите си по времето на Брежнев, ще стане знак на сегашната ера.

В обществените мрежи се майтапят, че най-вероятен конкурент и мощен претендент против Путин би могъл да стане брачният партньор на Пугачова Максим Галкин. Даже го съпоставят с Володимир Зеленски. Но в случай че би трябвало да приказваме съществено по тематиката - фактически става дума за конфликт на два свята.

Първият е путиновият " съветски свят ", който изисква ликвидацията на Украйна, воденето на война до надвит край, без значение какъв брой са жертвите, както и в последна сметка построяването на условния Съветски съюз 2.0. Вторият свят е този на същинския късен Съюз на съветските социалистически републики, който от началото на войната е западнал в смут от протичащото се, обществено не подлага на критика Путин, само че очевидно не го и поддържа. И ето в този момент в лицето на Пугачова този свят даде израз на своите страсти. Нейният сигнал, излъчен в неразрешената в Русия обществена мрежа Инстаграм, сигурно е стигнал и до обществената мрежа " Одноклассники " ( " Съученици " ), до която другояче демократичната интелигенция няма късмет да пробие. Това е нуклеарният електорат на Путин, който към този момент не е подготвен да слуша за Буча, само че е кадърен да разбере безсмислеността на войната като кръвопролитие.

Явно съперниците на войната са доста повече

Разочарованието и умората на съветското общество, чувството за уязвимост и разцепление измежду съперниците на путиновата война се видяха в изказването на Пугачова като в огледало. На някои даже им се коства, че съветските либерали са вложили всичките си очаквания за бъдещето в известната певица.

Реално обаче те евентуално за първи път след нападението на Русия против Украйна имат чувството, че не са сами. И че кръгът съперници на военната експанзия е доста по-широк от тясното интелигентско опозиционно общество.

При това Пугачова предложи и нов език: тя назова различните ползи на Русия, разнообразни от тези на Путин. Те са елементарни и разбираеми, могат надалеч по-лесно да бъдат обяснени разумно, в сравнение с да се потвърждава нуждата от така наречен " специфична интервенция ". Или от мобилизацията, за която в Русия приканват последователите на войната.

Въпреки това прочувствената реакция на изказването на Алла Пугачова несъмнено не подхожда на неговите мащаби. Съвсем не е несъмнено, че изявлението на певицата ще има някакви съществени последици. Още повече, че Пугачова има богат опит с ангажиментите с разнообразни управляващи, който в предишното ѝ позволяваше на практика да смаже останалите на съветската поп-сцена. Важното е не да се чака знамение от един пост в Инстаграм, а да се означи, че Пугачова с открития си преход към антивоенни позиции постави алегорична линия. Както под остарелия Съюз на съветските социалистически републики, който в този момент е дружно с либералите, по този начин и под путиновия опит да възвърне Съветския съюз, против който последователно се сплотяват всички, които желаят Русия да има бъдеще.

Путин е стар безнадеждно

Кремъл имаше потребност от съвсем цяло денонощие, с цел да събере сили за ответен удар по " примадоната ", както пресата от време на време назовава Пугачова. Но по този начин и не измислиха нищо по-сериозно от това, че тя е остаряла. Този мотив обаче беше настоящ през 1990-те години, не в този момент, а и също така рикошира в самия Путин. На неговия декор даже надълбоко " руските " Пугачова и Галкин наподобяват свежи и настоящи. Те насочват хората към бъдещето, до момента в който Путин приказва единствено за идеалното минало.

И излиза, че спрямо съветското общество като цяло и с Пугачова в частност е стар... самият Владимир Путин - щом би трябвало да бъде защитаван от певицата. Кремъл на вятъра повдигна този въпрос. Сега може да се стигне и до сеанс по саморазобличение.

***
Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР