ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Неудобни думи: Цугцванг!

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Александър Йорданов, Facebook

Обичам да играя шах. Дори имам самочувствието, че играя добре. Разбира се, като за фен. Самочувствието е хубаво нещо, само че се е случвало да изпадна в путинска обстановка. В цугцванг, сиреч. Цугцванг значи: спукана ти е работата или нещо като работата на Путин през днешния ден. Шахматистите назовават позицията цугцванг проклинание. Путин е в такава позиция през днешния ден.

Ситуацията, в която е изпаднал е в действителност цугцванг, т.е. съветският президент няма потребен ход. Вперил е смахнат взор в дъската, шари по фигурите с очички, само че...нищо не може да измисли. Парадоксът на позицията цугцванг е в това, че имаш право на ход, само че направиш ли го, наложително ще влошиш ситуацията си.

И е реалност, че Путин е блокирал умствено. Колкото и да мисли, колкото и ракети като подлудял да се кани да хвърля още, той е изгубил тази партия. Изпаднал е в позиция цугцванг. За него това е печален политически и житейски край. Да си пред огромната шахматна дъска, да имаш още мощни фигури, само че с която и от тях да играеш сигурно губиш партията. Откъдето и да го погледнем ситуацията на Путин е неприятно, доста неприятно. Цугцванг! Положението му е като на диаграмата, която ползвам. На дъската има цялостно тъждество на силите, само че черните, съвсем като Путин, нямат потребен ход!

Руският президент е в позиция цугцванг. Армията му е заглавена във война, която не може да завоюва. Ковчезите към този момент са 50 000. Разхвърлят ги по цяла Русия. Путин не може да си разреши военна случка против целия свят. Няма късмет да завоюва. Цугцванг! Пред него е единствено опцията да се съобщи или другата опция: „ прощай жизнь, здраствуй смерть “.

Ако шахматист изпадне в путинска позиция, т.е. в цугцванг, той може културно да се съобщи и да стартира последваща партия. Но за Путин последваща партия няма да има. Тази с Украйна за него бе последната. И да мисли и да не мисли, какво да направи, все тая: цугцванг!

С моя непретенциозен шахматен опит бих му споделил, в случай че му знаех телефона, несъмнено, както го знаят Румен Радев и Еманюел Макрон: " Не надо думать! " В цугцванг не се мисли. Той и министър председателят Петков се опита в такава позиция да мисли, само че най-после се съобщи. ЦУГЦВАНГ!

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР