ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Огнян Минчев: Няма по-голяма ценност за човека от свободата

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Няма по-голяма полезност за индивида от свободата. Всяка просвета има своя традиция на свободата... И свои принадлежности за ограничение на свободата... Америка, която е учредена като Съединени щати на днешния ден преди 246 години е една мощна и практична фантазия за основаване на един Град на хълма, който " не може да се укрие " (Матей 5:14), и който би трябвало да бъде " светлината на света ".

Това разяснява във " Facebook " Огнян Минчев.

Американската фантазия за независимост е съответна и прагматична. Тя основава общество на веществен триумф, на персонална независимост и самостоятелност, завоювана на пазара - с доста труд и в неуморна конкуренция. Американският идеализъм е религия в способността на индивида да носи отговорност за личния си живот и да бъде благополучен с плодовете на своите лични старания.

Америка поляризира мнението на света за самата себе си. Американската фантазия постоянно е имала голяма притегателна мощ за милиони хора, подготвени да поемат от време на време безумни опасности с цел да стигнат до крайбрежията на Новата земя и да опитат шанса си. Или просто да опитат американския метод на живот в родината си. От другата страна на монетата са тези милиони хора, които праволинейно, постоянно гневно отхвърлят Америка, обвинявайки я в ролята на международен деспот.

Днес Америка има проблем не с тези две огромни групи хора, обитаващи световния свят към нея, а с растящата поляризация на самото американско общество към два все по-враждебни, непоносими един за различен лагера. В левия ъгъл стои радикализирана, гневна маса от хора, обвиняваща Америка в расизъм, в отвратително неравноправие сред беднотия и благосъстояние, в липса на почит към другите, към слабите, към неуспелите... В десния ъгъл са милионите елементарни американци от mainstreet, от провинциална Америка, която се труди от заран до вечер, разчита единствено на плодовете на своя труд и на Божието снизхождение, което измолва с усърдна молитва.

Тези две лица на Америка постоянно са били много непознати едно на друго, само че и постоянно са имали своите пресечни точки в главната матрица на американските полезности. Тази матрица рисково се пропуква през днешния ден и заплашва публичното единение на Съединените щати. Дали това е поредна рецесия - една от многото, които Америка претърпява по своя динамичен път през последните 246 години, или нов феномен на разединение, който може да заплаши цялостното бъдеще на тази страна? Отговорът на този въпрос ще получим в средносрочното бъдеще. Аз имам вяра в способността на Америка да оцелява, да се приспособява и да върви напред, от време на време неузнаваемо изменена, само че съхранила тези учредения на своето битие, които бяха заложени във Филаделфия на 4 юли преди 246 години.

Свободата в Америка не изчерпва многообразието на човешката независимост. Тя е единствено ходило към тази пълномащабна независимост на индивида, която той придобива малко по малко със своето удивително странствуване през времето. Но без Америка - положителната и неприятната, светлата и тъмната, благородната и жестоката - светът щеше да бъде, и към момента може да стане едно доста по-сурово и безчовечно място за обитаване. Затова означавам 4 юли като празник на свободния човек - а освен като празник на Америка, навършваща през днешния ден 246 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР